Santa Croce (Venetië)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ligging van Santa Croce

Santa Croce is een van de zes historische sestieri (stadsdelen) van de Italiaanse stad Venetië gelegen in het westen van de stad. Het oosten van Santa Croce was al in de middeleeuwen een druk bewoond stadsdeel. Het westen, inclusief de haven van Venetië, bevindt zich op land dat in de 10e eeuw uit de zee werd gewonnen maar pas later werd ontgonnen. Rond 1960 werd met de Tronchetto nog een bijkomend artificieel eiland aan het stadsdeel toegevoegd.

De toegang tot de stad is het plein Piazzale Roma, waar ook het busstation van Venetië is gelegen. Gekende kerken in Santa Croce zijn San Nicolo da Tolentino, San Giacomo dell'Orio, San Simeone Piccolo en San Zan Degola. Stadspaleizen in de wijk zijn onder meer Ca' Pesaro, de Fondaco dei Turchi, het Palazzo Gradenigo, het Palazzo Mocenigo en de Ca' Corner della Regina.

Twee van de vier bruggen over het Canal Grande, de Ponte degli Scalzi en de Ponte della Costituzione, verbinden de wijk met de sestiere Cannaregio. Een People Mover verbindt de Tronchetto met de Piazzale Roma.

Zie de categorie Santa Croce van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.