Santa Maria ai Monti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Santa Maria ai Monti
Santa Maria ai Monti
Plaats Rome
Denominatie Rooms-katholiek
Gewijd aan Maria
Coördinaten 41° 54′ NB, 12° 29′ OL
Gebouwd in zestiende eeuw
Kerkprovincie
Titulair kardinaal Jean-Marc Aveline
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Santa Maria ai Monti (ook wel bekend als Madonna dei Monti) is een kerk in Rome, gelegen in de wijk Monti, aan de via Madonna dei Monti. De kerk is gewijd aan de Heilige Maagd.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op de plaats van de huidige kerk stond een klooster dat in de dertiende eeuw werd gesticht en dat behoorde aan de zusters Clarissen. In een van de zalen van het klooster bevond zich een muurschildering van Madonna met kind en een aantal heiligen. Op enig moment verlieten de zusters het complex, waarna er woningen in werden gesticht. In april 1579 werd het gebouw getroffen door een aantal schokken, vermoedelijk een lichte aardbeving. Er was ernstige schade aan het complex maar de muur met daarop de afbeelding van Jezus en zijn moeder bleef geheel intact. Vanaf dat moment werden wonderdadige eigenschappen toegeschreven aan de beeltenis. Vele Romeinen trokken naar het voormalig klooster om daar te bidden tot de Heilige Maagd. Hieraan werden zelfs enkele wonderbaarlijke genezingen toegeschreven.

Paus Gregorius XIII gaf hierop de opdracht een kerk te bouwen op de plaats van het voormalig convent, waarbij de wonderdadige fresco diende te worden geïntegreerd. De kerk werd gebouwd naar een ontwerp van Giacomo della Porta en kwam aan het einde van de zestiende eeuw gereed. De bediening van de kerk werd gegund aan de jezuïeten.

Het gebouw[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk heeft een enkel schip, aan weerszijden geflankeerd door drie kapellen. Achter het hoofdaltaar is de oorspronkelijke fresco te zien. Het gebouw onderging in de jaren 1990-91 een grondige restauratie. In de kerk bevindt zich het graf van de heilige Benedictus Jozef Labre, die in 1783 op de trappen van deze kerk overleed.

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

De kerk werd in 1960 door de heilige paus Johannes XXIII verheven tot titelkerk. Houders van de titel waren: