Santa Maria di Monserrato

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Santa Maria di Monserrato
Santa Maria in Monserrato degli Spagnoli
Santa Maria di Monserrato
Plaats Rome
Denominatie Rooms-Katholieke Kerk
Gewijd aan Maria
Zwarte Madonna van Montserrat
Coördinaten 41° 54′ NB, 12° 28′ OL
Gebouwd in 1518 - 1675
Kerkprovincie
Titulair kardinaal vacant
Detailkaart
Santa Maria di Monserrato (Rome)
Santa Maria di Monserrato
Afbeeldingen
Het kerkinterieur
Graf van de twee Borja pausen
Lijst van titelkerken
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Santa Maria di Monserrato, ook Santa Maria in Monserrato degli Spagnoli (Latijn: Sanctae Mariae Hispanorum in Monte Serrato) is een kerk in Rome. De kerk is gewijd aan de heilige Maria en het Mariabeeld, de Zwarte Madonna van Montserrat. De kerk is gelegen in de Via di Monserrato in de wijk Regola. De kerk ligt in de onmiddellijke nabijheid van het Palazzo Farnese, gelegen aan het Piazza Farnese waar de Via di Monserrato op uitmondt. Het was initieel de kerk van de Aragónezen en de Catalanen in Rome. Sinds 1807 is de kerk de nationale kerk van Spanje te Rome.

De kerk werd tussen 1518 en 1675 gebouwd. Het initieel ontwerp van de kerk uit 1518 is van de hand van Antonio da Sangallo il Giovane. In 1584 werd het onderste deel van de façade naar plannen van Francesco da Volterra uitgewerkt. In 1594 werd het altaar in de kerk geconsecreerd, het dak werd voltooid in 1598. De afwerking van de kerk met de volledige façade en de apsis dateert van 1675.

Een deel van de kunstschatten in de kerk behoren tot de voormalige inrichting van de Nostra Signora del Sacro Cuore aan de Piazza Navona. In de kerk bevindt zich werk van de kunstschilders Girolamo Siciolante da Sermoneta, Annibale Carracci en Louis Cousin en van de beeldhouwers Jacopo Sansovino en Andrea Bregno.

Graven[bewerken | brontekst bewerken]

Liggen of lagen onder meer begraven in de kerk:

De stoffelijke resten van de eerste twee werden pas enige tijd na hun overlijden naar de kerk overgebracht, de stoffelijke resten van koning Alfons XIII werden in 1980 overgebracht naar het Escorial in opdracht van zijn kleinzoon koning Juan Carlos I van Spanje.

Titelkerk[bewerken | brontekst bewerken]

Paus Johannes Paulus II verhief de kerk in 2003 tot titelkerk. Houders van de titel waren:

Zie de categorie Santa Maria in Monserrato degli Spagnoli van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.