Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Santo Domingo
Plaats in Dominicaanse Republiek Vlag van Dominicaanse Republiek
Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)
Santo Domingo (Dominicaanse Republiek)
Coördinaten 18° 28′ NB, 69° 53′ WL
Algemeen
Inwoners (2010) 2.907.100
Foto's
Satellietfoto van Santo Domingo (1992)
Satellietfoto van Santo Domingo (1992)
Portaal  Portaalicoon   Caraïben
Parque Colón
Werelderfgoed cultuur
Santodomingo cathedral.jpg
Land Vlag van Dominicaanse Republiek Dominicaanse Republiek
UNESCO-regio Latijns-Amerika en Caraïben
Criteria ii, iv, vi
Inschrijvingsverloop
UNESCO-volgnr. 526
Inschrijving 1990 (14e sessie)
UNESCO-werelderfgoedlijst

Santo Domingo (volledige naam: Santo Domingo de Guzmán) is de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. De stad telt 2.907.100 inwoners (2010) en wordt in tweeën gedeeld door de rivier Ozama.

Werelderfgoed[bewerken]

Het koloniale gedeelte van Santo Domingo werd in 1990 door UNESCO op de Werelderfgoedlijst geplaatst. Het grootste militaire werk was La Fortaleza Ozama en is goed bewaard gebleven. Hier staat ook het Paleis van Diego Columbus, de zoon van Christoffel Columbus.

De Kathedraal van Santo Domingo, de oudste kathedraal van de Nieuwe Wereld, is gelegen aan het Plaza Colón. De bouw duurde van 1521 tot 1540. De oude stadspoort Puerta del Conde ligt aan het eind van de oude hoofdstraat El Conde (nu winkelstraat) en verschaft toegang tot Parque Independencia, het Park van de Onafhankelijkheid, met gerestaureerde resten van de poort. De poort is vernoemd naar gouverneur Conde de Peñalva die Santo Domingo in 1655 met succes verdedigde tegen een aanval van Engeland.

Faro a Colón[bewerken]

De Faro a Colón is een symbolische vuurtoren in de vorm van een liggend kruis. Het is tevens een museum en het mausoleum van Christoffel Columbus. De aanwezigheid van de resten van Columbus wordt echter betwist. Dit gebouw werd in 1992 geopend door Paus Johannes Paulus II, 500 jaar na de ontdekking het eiland Hispaniola door Columbus.

Geschiedenis[bewerken]

Santo Domingo werd gesticht op 4 augustus 1496 door de Spaanse gouverneur Don Bartolomé Colón (Bartolomeo Columbus, de broer van Christoffel Columbus) op de oostelijke oever van de Rio Ozama gesticht als La Neuva Isabela. Na door cyclonen te zijn verwoest, werd de stad in 1502 door de nieuwe gouverneur Nicolás de Ovando, als Santo Domingo naar de westelijke oever verplaatst.

  • 1502: Stichting van Santo Domingo op de westelijke oever van de Rio Ozama.
  • 1 januari 1586: Sir Francis Drake valt vanaf het land het onverdedigde Santo Domingo aan.
  • 6 februari 1806: De slag om Santo Domingo (de Fransen worden verjaagd door de Engelsen en verliezen er 2 van hun grote slagschepen: Impérial en Diomède)
  • 27 februari 1844: Plaats van de beslissende slag voor de onafhankelijke Dominicaanse Republiek.
  • 3 september 1930: Santo Domingo werd door een orkaan van de kaart geveegd.
  • 1936: De naam van de stad wordt officieel Ciudad Trujillo, naar de dictator Rafael Leónidas Trujillo. De verwoesting door een orkaan bood de dictator de mogelijkheid de stad te 'moderniseren', te herbouwen naar eigen smaak. Toen dit in 1936 was voltooid, noemde hij de stad naar zichzelf.
  • 1961: Na de dood van Trujillo werd de naam weer Santo Domingo de Guzman.
  • 26 oktober 2012: orkaan Sandy richt langs de zuidkust grote schade aan. De watervoorziening vanaf Valdesia raakt defect, waardoor enkele gebieden meer dan een week geen schoon water hebben. Cholera dreigt uit te breken.

Verkeer en vervoer[bewerken]

De metro van Santo Domingo is een belangrijk middel van openbaar vervoer voor de stad. Sinds 2009 is de eerste lijn met zestien station op een tracé van 14,5 kilometer operationeel; een tweede geheel ondergrondse lijn (22 km) is op woensdag 1 maart 2012 officieel in gebruik genomen door president Leonel Fernandez.

Stedenbanden[bewerken]

Geboren in Santo Domingo[bewerken]

Externe links[bewerken]

Beluister

(info)