Santos FC

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Santos
Santos FC
Naam Santos Futebol Clube
Bijnaam Clube do povo
Peixe
Opgericht 1912
Stadion Vila Belmiro,
Santos
Capaciteit 16.798
Voorzitter Odílio Rodrigues
Trainer Vlag van Brazilië Enderson Moreira
Competitie Campeonato Brasileiro Série A
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Thuiskleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Uitkleuren
Teamkleuren Teamkleuren Teamkleuren
Teamkleuren
Teamkleuren
Derde tenue
Portaal  Portaalicoon   Voetbal

Santos FC is een Braziliaanse voetbalclub uit Santos in de staat São Paulo. Thuisstadion is het Vila Belmiro, dat 16.798 plaatsen heeft. De club is het meest bekend voor zijn voetbalafdeling, maar is ook in andere sporten actief. De club speelt in de hoogste klasse van zowel de staatscompetitie als de Braziliaanse hoogste klasse en is één van de vijf clubs die nog nooit gedegradeerd is, naast CR Flamengo, SC Internacional, Cruzeiro EC en São Paulo FC.

Geschiedenis[bewerken]

In 1902 kwam het voetbal naar de groeiende havenstad met de oprichting van CA Internacional, een jaar later volgde ook SC Americano. Vanaf 1907 gingen deze clubs in de Campeonato Paulista spelen, de staatscompetitie waar tot dusver enkel clubs uit de stad São Paulo deelnamen. Santos en São Paulo liggen ongeveer 76 km van elkaar en worden gescheiden door de bergketen Serra do Mar waardoor de reiskosten vaak opliepen. Internacional gaf er in 1910 de brui aan en Americano verhuisde zelfs naar São Paulo in 1911 waardoor Santos zonder voetbalclub achter bleef.

Onder leiding van Raimundo Marques, Mário Ferraz de Campos en Argemiro de Souza Júnior werd op 14 april 1912 dan Santos FC opgericht. Tijdens de oprichtingsvergadering was er twijfel over de naam. Er lagen voorstellen zoals África Futebol Clube, Associação Esportiva Brasil en Concórdia Futebol Clube op tafel, maar uiteindelijk ging iedereen akkoord met het voorstel van Edmundo Jorge de Araujo om de club Santos Foot-Ball Club te noemen. De club ging op het voormalige terrein van Internacional spelen.

In 1935 werd Santos voor het eerst statenkampioen. De allerbekendste speler van Santos is Pelé, die in 1956 op 15-jarige leeftijd bij het eerste elftal kwam, in 1958 kwam met Coutinho zelfs een veertienjarige in het eerste elftal. Het aanvallersduo Pelé-Coutinho bezorgde de club een glorieperiode. Met hun twee won de club negen keer het statenkampioenschap, drie Copa Libertadores, zes Braziliaanse bekers en tweemaal de Intercontinental Cup. Nadat Pelé vertrok, kwam Santos in een diep dal terecht. Pas recent kent de club weer grote successen. Met een jong elftal werd Santos in 2002 en 2004 kampioen van Brazilië. Dit kampioensteam omvatte onder andere Robinho, Diego, Léo, Alex en Renato.

Erelijst[bewerken]

Bekende oud-spelers[bewerken]

Bekende trainers[bewerken]

Externe links[bewerken]