Saparua (eiland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Saparua
Eiland van Indonesië
Saparua ligt rechts op de kaart
Locatie
Land Indonesië
Eilandengroep Lease-eilanden
Locatie Grote Oceaan
Coördinaten 3°33'15,001"ZB, 128°40'0,001"OL
Algemeen
Oppervlakte 144 km²
Hoofdplaats Saparua Stad
Lengte 22 km
Breedte 16 km
Hoogste punt 331 m
Foto's
Saparua vanaf Fort Duurstede
Saparua vanaf Fort Duurstede

Saparua is een eiland in de Indonesische eilandengroep de Molukken (provincie Molukken). Dit eiland dat tot de Lease-eilanden behoort is 144 km² groot en het hoogste punt is 331 m. Een oude naam voor het eiland is Honimoa. Ten noorden van het eiland, aan de andere kant van de Straat Ceram, ligt het eiland Ceram. Ten westen ligt het eiland Haruku en ten zuidoosten van Saparua ligt het eiland Nusa Laut.

Op het eiland liggen de volgende dorpen: Saparua Stad, Haria, Porto, Paperu, Booi, Siri Sori Kristen, Ullath, Ouw, Tuhaha, Mahu, Ihamahu, Nolloth, Itawaka, Pia (allen christelijk) en Kulur, Siri Sori Islam en Iha (verwoest) welke moslimdorpen zijn. Veel van de in Nederland wonende Molukkers zijn afkomstig van het eiland Saparua.

Het eiland heeft een aantal toeristische trekpleisters zoals Fort Duurstede in Saparua Stad, Taman Wisata Haria, de grotten in Kulur, koraalriffen en een aantal stranden (zoals die in Kulur, Saparua Stad, Paperu en Ouw). Het eiland is te bereiken met een aantal (speed)bootdiensten vanuit Tulehu (Ambon).

Zoogdieren[bewerken | brontekst bewerken]

De volgende zoogdieren komen er voor:

Galerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Saparua van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.