Sara Duterte

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sara Duterte
Sara Duterte
Geboren 31 mei 1978
Politieke functies
Burgemeester Davao City
Burgemeester Davao City
Viceburgemeester Davao City
Portaal  Portaalicoon   Filipijnen

Sara Duterte (Davao City, 31 mei 1978) is een Filipijnse politica. Duterte was sinds 2016 burgemeester van de zuidelijke Filipijnse stad Davao City. Zij was de opvolger van haar vader Rodrigo Duterte, die bij dezelfde verkiezingen werd gekozen tot President van de Filipijnen. Eerder was ze van 2010 tot 2013 al burgemeester van Davao. Daarvoor was Duterte van 2007 tot 2010 viceburgemeester van de stad. Bij de verkiezingen van 2022 deed ze mee aan de vicepresidentsverkiezingen. Sind 19 juni 2022 is ze vice-president.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Sara Duterte werd geboren op 31 mei 1978 in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Ze is het tweede van de drie kinderen van Filipijns president Rodrigo Duterte en Elizabeth Zimmerman. Duterte voltooide een bachelor-opleiding rechten aan San Beda University.

Duterte werd bij de verkiezingen van 2007 gekozen tot viceburgemeester van haar geboortestad Davao City. Haar vader werd bij dezelfde verkiezingen herkozen voor een derde termijn als burgemeester van de stad. Drie jaar later bij de verkiezingen van 2010 kon haar vader zich niet meer herkiesbaar stellen. Hij stelde zich met succes kandidaat voor de positie van viceburgemeester en Sara Duterte volgde haar vader op als burgemeester. Ze was daarmee de jongste en eerste vrouwelijke burgemeester van de stad ooit. In deze eerste periode als burgemeester haalde ze in 2011 het landelijke nieuws toen ze een sheriff van een lokale rechtbank in zijn gezicht sloeg omdat hij de woningen van enkele honderden families liet neerhalen.[1] Drie jaar later werd ze weer opgevolgd door haar vader. Bij deze verkiezingen werd haar oudere broer Paolo Duterte gekozen tot viceburgemeester.

In 2016 stelde Rodrigo Duterte zich verkiesbaar als president van de Filipijnen. Sara Duterte was hierover in eerste instantie terughoudend, maar speelde later een belangrijke rol om haar vader daartoe over te halen. Zelf stelde ze zich met succes verkiesbaar voor een nieuwe termijn van drie jaar als burgemeester van Davao City.

Hoewel Duterte volgens de peilingen een goede kans zou maken om in de Senaat van de Filipijnen gekozen te worden bij de midterm verkiezingen van 2019, werd in oktober 2018 bekend dat ze zich herkiesbaar stelt voor een termijn als burgemeester van Davao.

Duterte trouwde in 2007 met Manases Carpio, een neef van Antonio Carpio en Conchita Carpio-Morales. Samen kregen ze twee kinderen, een zoon en een adopteerde dochter.

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]