Sarabande

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De sarabande is een oude Mexicaanse dans die veelal voorkomt in barokke suites. De dans heeft een langzaam tempo en is geschreven in een driedelige maatsoort, meestal een 3/2 maat, met een licht beklemtoonde tweede tel. Een beroemde sarabande is de opening van de Ouverture Egmont van Ludwig van Beethoven.

Een algemeen misverstand is dat de sarabande uit Spanje afkomstig is. De sarabande is een koloniaal product. De dans is meegenomen door Spaanse kolonisten vanuit Mexico. Omstreeks 1600 kwam de dans vanuit Spanje naar Frankrijk, alwaar de dans van lieverlede een plechtig en statig karakter kreeg.

De muzikale zetting van de dans is meestal homofoon, waarbij de vaak met ornamenten versierde melodie eindigt op de tweede tel, dat is het moment van bijtrekken van de ene voet na de slotpas.[1]

De sarabande is een tijdlang verboden geweest aan het Spaanse hof van Philips II, daar de dans door het langzame geschuifel als licht erotisch gezien werd. Dit stond haaks op de in zwang zijnde, eerdere snelle dansvormen die afstandelijkheid en neutraliteit uitstraalden.

Voorbeelden van het ritme der sarabande[bewerken | brontekst bewerken]

De klemtoon ligt doorgaans in de eerste van elke twee maten op de tweede tel, en in de eropvolgende maat op de eerste tel:

Music Bar.svgMusic 2g1.svgMusic 2pg1.svgMusic 4g1.svgMusic Bar.svgMusic 2g1.svgMusic 2g1.svg

of

Music Bar.svgMusic 2g1.svgMusic 2g1.svgMusic 4g1.svgMusic 4g1.svgMusic Bar.svgMusic 2g1.svgMusic 2g1.svg
Zie de categorie Sarabande van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.