Sarkastodon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Sarkastodon
Fossiel voorkomen: Lutetien (~ 42 Ma)
Artist impression van de kop van Sarkastodon mongolensis
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Creodonta (Creodonten)
Familie:Oxyaenidae
Geslacht
Sarkastodon
Granger, 1938
Typesoort
Sarkastodon mongoliensis Granger, 1938
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Sarkastodon is een monotypisch geslacht groot landroofzoogdier, dat leefde gedurende het Laat-Eoceen in oostelijk Azië. De enige soort, Sarkastodon mongoliensis, is een van de grootst bekende landroofdieren.

Fossiele vondsten[bewerken | brontekst bewerken]

Fossielen van Sarkastodon zijn gevonden in de Irdin Mahna-formatie in Mongolië en enkele andere locaties in de Gobiwoestijn tijdens de Centraal-Aziatische Expedities. Sarkastodon leefde in Azië samen met een ander groot roofdier, Andrewsarchus.

Beschrijving[bewerken | brontekst bewerken]

Sarkastodon is een vermoedelijke afstammeling van een Aziatische Oxyaena-soort. Dit dier is alleen bekend van schedels en kaakbeenderen, maar een beerachtig uiterlijk met een lange staart en een lengte van ongeveer drie meter en een gewicht van 800 kg worden verondersteld. De tanden waren groot en robuust en aangepast voor zowel het scheuren van vlees als het kraken van botten. Deze vleeseter was in het bezit van grote klauwen en tanden. Sarkastodon was niet gebouwd voor snelheid, maar voor kracht. Sarkastodon zal zich als actieve jager of mogelijk aaseter hebben gevoed met grote onevenhoevigen zoals neushoorns en brontotheriën.