Saskia van Uylenburgh

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Saskia van Uylenburgh (Gemäldegalerie, Staatliche Museen, Kassel)

Saskia (Saske) van Uylenburgh (Leeuwarden, 2 augustus 1612Amsterdam, 14 juni 1642) was de vrouw van de Hollandse schilder Rembrandt van Rijn en stond model voor een aantal van zijn belangrijke werken. Het paar kreeg vier kinderen, van wie er drie kort na de geboorte overleden. Titus, het jongste kind, bleef het langst in leven. Rembrandt trouwde nooit opnieuw; daarmee zou hij de erfenis van Saskia hebben verspeeld.

Biografie[bewerken]

Van Uylenburgh werd geboren als dochter van de jurist Rombertus van Uylenburgh en Sjoukje Ozinga. Ze was de jongste van acht kinderen uit een gegoede familie en vernoemd naar haar grootmoeder.[1] Haar vader was betrokken bij de oprichting van de Hogeschool van Franeker. Hij werd in 1584 burgemeester van Leeuwarden, tevens afgevaardigde van de provincie Friesland naar Den Haag. Hij werd uitgenodigd in Delft voor overleg bij Willem de Zwijger, die na de maaltijd door Balthasar Gerards werd vermoord.

Van Uylenburgh is geboren in een huis op de Ossekop, niet ver van het Blokhuis. Toen ze zeven was, overleed haar moeder, en in 1624 overleed ook haar vader. Van Uylenburgh was op haar twaalfde wees. Ze werd met haar broer Geert en zus Titia opgenomen in het gezin van haar oudere zuster Hiskje van Uylenburgh in Sint Annaparochie. Hiskje van Uylenburgh was gehuwd met de jurist Gerrit van Loo, de secretaris van de grietenij het Bildt.[2]

Waarschijnlijk leerde Van Uylenburgh via haar oom, de Amsterdamse kunsthandelaar Hendrick van Uylenburgh, de schilder Rembrandt kennen, die toentertijd werkzaam was op het atelier van haar oom in de Sint Antoniesbreestraat. Op 8 juni 1633 verloofden Van Uylenburgh en Rembrandt zich. Op 10 juni 1634 tekende Rembrandt het ondertrouwregister van de Oude Kerk te Amsterdam.[3] Voor Van Uylenburgh tekende dominee Johannes Silvius van de Oude Kerk. Het contact tussen Van Uylenburgh en Rembrandt kan ook via haar nicht Aeltje van Uylenburgh gelegd zijn. Deze nicht was getrouwd met dominee Johannes Silvius. Ds. Silvius had Saskia's vader persoonlijk gekend en later heeft hij haar bijgestaan bij verschillende familieaangelegenheden en rechtszaken. Het burgerlijk huwelijk vond eveneens plaats in de Oude Kerk. Rembrandt maakte de volgende dag een tekening in zilverstift van Van Uylenburgh met een hoed en bloem. De kerkelijke inzegening vond plaats op 22 juni 1634 in Sint Annaparochie.[4] Van Rembrandts familie was niemand aanwezig. Van Uylenburgh woonde tijdelijk in Franeker, waar ze haar zwager, Johannes Maccovius een Poolse hoogleraar, hielp nadat zijn vrouw Antje (van Uylenburgh) was overleden.

In 1636 beviel Van Uylenburgh van haar eerste zoon, maar Rombertus overleed na twee maanden. In 1638 overleed twee weken oud de eerste dochter Cornelia. In 1639 verhuisde het echtpaar van de Nieuwe Doelenstraat naar de tegenwoordige Jodenbreestraat. In 1640 werd een tweede dochter Cornelia geboren, maar ook dit derde kind overleed na twee weken. In 1641 werd Titus geboren; hij zou de volwassen leeftijd bereiken en een belangrijke plaats innemen in het leven van Rembrandt.

Vermoedelijk portret van Saskia als Flora, National Gallery Londen

In 1638 klaagde Rembrandt Albertus van Loo en diens zuster Mayke aan. Hij betichtte deze familieleden van Van Uylenburghs voormalige voogd Gerrit van Loo van boosaardige laster. Ze zouden hebben beweerd dat Van Uylenburgh 'met pronken ende praelen haer ouders erffenisse hadde verquist'. Rembrandt bracht daartegen in dat hij en zijn vrouw nu eenmaal 'rijckelyck endde ex superabundanti sijn begoediget'. Zijn klacht werd door de rechter afgewezen.[5]

In 1642 overleed Van Uylenburgh op 29-jarige leeftijd, vermoedelijk aan tuberculose. Ze werd begraven in de Oude Kerk te Amsterdam. Rembrandt, die kort tevoren de Nachtwacht had voltooid, richtte zich na haar dood tien jaar lang op etsen en tekeningen. In 1649, het jaar dat hij ruzie kreeg met de min Geertje Dircx, die met hem wilde trouwen, zou Rembrandt helemaal niets produceren. In 1662 verkocht hij Van Uylenburghs graf; toen Hendrickje Stoffels het jaar daarop overleed, werd ze in de Westerkerk begraven.

Volgens Christoph Driessen was 'Saskia een ondernemende jonge vrouw, anders was ze niet naar de metropool Amsterdam gegaan. Dat ze daar verliefd werd op een schilder die in de maatschappelijke hiërarchie duidelijk onder haar stond, en vervolgens een snelle verloving doordrukte, getuigt van een karakteristieke persoonlijkheid en een sterke eigen wil. In Amsterdam werd Saskia een grotestadbewoonster die wel wist te genieten van haar geld, al wekte dat bij sommigen afgunst en aversie.'[6]

Graf[bewerken]

De exacte locatie van haar graf in de Oude kerk is in de jaren vijftig van de twintigste eeuw vastgesteld door archivaris Bep Bijtelaar. Elk jaar op 9 maart om precies acht over half negen in de ochtend valt de zon op het graf. Er is dan een ontbijtbijeenkomst in de kerk met muziek en een korte lezing.

Bibliografie[bewerken]

  • Driessen, Christoph: Rembrandts vrouwen, Uitg. Bert Bakker of Prometheus, Amsterdam, 2011. ISBN 9789035136908
  • Kroniek van het Rembrandthuis, 2006/1-2

Externe links[bewerken]