Satelliettelevisie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Schotelantenne

Satelliettelevisie is kortweg het ontvangen van televisiesignalen, die via satellieten in de ruimte worden uitgezonden en met behulp van een schotelinstallatie opgevangen kunnen worden. Ook de ontvangst van radiosignalen is op die manier mogelijk.

Satelliettelevisie is ideaal voor mensen in de buitengebieden die geen aansluiting op de kabel kunnen krijgen. Tegenwoordig wordt in gebieden waar wel een kabelaansluiting mogelijk is ook veelvuldig gebruikgemaakt van de satelliet. Bij digitale televisie via de kabel is in feite sprake van een doorgezonden signaal dat lokaal van een satelliet is geplukt. Met behulp van een schotelantenne is het echter mogelijk om zelf deze digitale beelden en geluid rechtstreeks vanaf de bron, de satelliet, te ontvangen. Hierdoor staat deze vorm van digitale televisie garant voor goede kwaliteit en is hij ook nog eens op de langere termijn het voordeligst ten opzichte van kabeltelevisie. Nog een voordeel is het enorme aanbod aan kanalen, die voor een groot gedeelte bovendien gratis "uit de lucht te plukken" zijn, oftewel free-to-air. Ook veel zenders die in Nederland en België alleen via betaalde diensten kunnen worden ontvangen, worden gratis via de satelliet aangeboden, zoals de publieke omroepen van Engeland, Duitsland, Frankrijk en Turkije, alsmede alle grote Engels-, Spaans- en Chineestalige internationale commerciële en staatsnieuwszenders zoals BBC World News, RT (Russia Today), CCTV, CNN, FOX News en Euronews.

Buiten de vele gratis te ontvangen kanalen wordt ook betaaltelevisie via satelliet aangeboden. Dit gebeurt in Nederland door CanalDigitaal, in België onder meer door TV Vlaanderen.

De prijs van een compleet satellietsysteem is de laatste jaren flink gedaald, waardoor men de aanschafprijs al binnen ongeveer twee jaar kan terugverdienen. Hiermee is satellietontvangst een goed alternatief voor kabel en/of Digitenne.

Steeds meer mensen kiezen voor een combinatie van verschillende vormen van Digital Video Broadcasting (DVB), bijvoorbeeld een abonnement op kabeltelevisie, met daarnaast een satellietinstallatie voor alle vrij te ontvangen kanalen. Er zijn al decoders op de markt die overweg kunnen met zowel satelliettelevisie, kabeltelevisie en/of ethertelevisie. Deze tuners worden bovendien steeds vaker in de televisie ingebouwd, zodat er geen aparte ontvanger meer nodig is.

Zie ook[bewerken]

Logo Wikibooks
Wikibooks heeft meer over dit onderwerp: Digitale televisie via de satelliet.
  • Zie Omroepsatelliet voor uitgebreide informatie over de techniek en werking van satelliettelevisie

Externe link[bewerken]