Satoshi Nakamoto

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Satoshi Nakamoto is het pseudoniem van een onbekend persoon of een groep die de cryptomunt bitcoin ontwierp en de eerste blockchain-database oprichtte.[1][2][3] Nakamoto was de eerste die het double-spendingprobleem oploste waardoor elektronisch geld zonder een centrale autoriteit mogelijk werd. Nakamoto was actief betrokken bij de ontwikkeling van bitcoin tot en met december 2010.

Mogelijke identiteit[bewerken | brontekst bewerken]

Verschillende personen hebben beweerd of zijn verdacht zich achter de naam Satoshi te verschuilen.

Craig Wright[bewerken | brontekst bewerken]

Het bekendste voorbeeld van de persoon die Satoshi beweert te zijn, is de Australiër Craig Steven Wright. Wright heeft tot op heden niet kunnen bewijzen dat hij daadwerkelijk de uitvinder van bitcoin is. Zijn bewering kan dus een hoax zijn.[4] Hij heeft daarom de bijnaam Faketoshi gekregen.

Bernard Madoff[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens Vladislav Ginko, een Russische econoom met nauwe banden met de Russische regering,[5] zou Bernard Madoff de echte Satoshi zijn en volgens Ginko zou Madoff achter de tralies zijn gezet door de regering Obama.[6]

Vincent van Volkmer[bewerken | brontekst bewerken]

De Duitse kunstschilder en wiskundige Vincent van Volkmer werd ervan verdacht de uitvinder van bitcoin te zijn op basis van een screenshot van het gehackte e-mailaccount van Satoshi Nakamoto. Op de afbeelding was te zien dat Volkmer een bericht aan het e-mailadres had verstuurd met de titel The bee is free. Volkmer weersprak de geruchten op zijn website en liet weten dat hij nooit een e-mail met die titel aan het adres van Satoshi had verzonden. De screenshot zou volgens hem nep zijn.[7]

Andere kandidaten[bewerken | brontekst bewerken]

 • Hal Finney (Programmeur)[8]
 • Dorian Nakamoto[9]
 • Nick Szabo (Programmeur)[10]
 • Michael Clear (Student, Trinity College Dublin)[11]
 • Ross Ulbricht (Oprichter van de voormalige online zwarte markt Silk Road)[12]
 • Cyrano Jones (Ondernemer)[13]
 • Paul Le Roux (Drugsdealer, vermeende uitvinder van encryptiesoftware TrueCrypt)[14]
 • Elon Musk[15]
 • Gavin Andresen (Programmeur)[16]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

 1. (en) Bitcoin: A Peer-to-Peer Electronic Cash System van Satoshi Nakamoto
 2. Nederlandse vertaling: Bitcoin: Een Peer-to-Peer Elektronisch Geldsysteem
 3. (en) "Who is Satoshi Nakamoto?", The Economist explains, The Economist, 2 november 2015. Geraadpleegd op 4 februari 2016.
 4. (en) New Clues Suggest Satoshi Suspect Craig Wright May Be A Hoaxer, Andy Greenberg, Wired, 11 december 2015. Geraadpleegd op 29 juni 2018.
 5. (en) Hasan, Chowdhury, Russia plans to tackle US sanctions with Bitcoin investment, says Kremlin economist. The Daily Telegraph (14 januari 2019). Geraadpleegd op 19 mei 2020.
 6. (en) Vladislav Ginko, Bernard Madoff is true Satoshi Nakamoto, he was put behind bars by the regime of Obama. Madoff is innocent since the real beneficiary of "his Ponzi scheme" is then Obama's regime who covered up it for several years deriving the benefit from it. #freeMadoff #freeSatoshiNakamoto. @martik (12 januari 2019). Geraadpleegd op 19 mei 2020.
 7. (de) Vincent van Volkmer is not the bitcoin inventor and developer Satoshi Nakamoto. www.vincentvanvolkmer.com. Gearchiveerd op 17 januari 2019. Geraadpleegd op 2 augustus 2019.
 8. https://www.washingtonpost.com/news/the-switch/wp/2014/01/03/hal-finney-received-the-first-bitcoin-transaction-heres-how-he-describes-it
 9. (en) McGrath Goodman, Leah, The Face Behind Bitcoin. Newsweek (6 maart 2014).
 10. (en) Satoshi Nakamoto is (probably) Nick Szabo. LikeInAMirror (1 december 2013).
 11. (en) Davis, Joshua, The Crypto-Currency. The New Yorker (3 oktober 2011).
 12. (en) Markoff, John, Study Suggests Link Between Dread Pirate Roberts and Satoshi Nakamoto. Bits Blog (23 november 2013).
 13. Forum Posts | Satoshi Nakamoto Institute. satoshi.nakamotoinstitute.org.
 14. (en) Ratliff, Evan, Was Bitcoin Created by This International Drug Dealer? Maybe!. Wired.
 15. (en) Gupta, Sahil, Elon Musk Probably Invented Bitcoin. HackerNoon.com (29 januari 2022).
 16. (en) Liu, Alec, Who Is Satoshi Nakamoto, the Creator of Bitcoin?. Vice (22 mei 2013).