Saturn (winkel)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saturn
Logo
Saturn in Madrid
Eigendom Private onderneming
Motto of slagzin Zo! moet techniek
Oprichting 1962
Oprichter(s) Waffenschmidt
Hoofdkantoor Ingolstadt (D)
Producten Elektronica
Omzet/jaar € 1,45 mld.[1]
Website www.saturn.be
www.saturn.nl
Portaal  Portaalicoon   Economie

Saturn is een Duitse elektronicasupermarkt. Ze maakt, evenals MediaMarkt, deel uit van de Media-Saturn Holding, die op zijn beurt weer deel uitmaakt van de METRO Group. De vestiging te Hamburg is de grootste elektronicawinkel ter wereld. In 2003 lag de omzet van de Saturn-Markt rond 1,9 miljard euro.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Saturn wordt ook "de blauwe reus" genoemd. De eerste vestiging werd in 1962 geopend aan de Hansaring te Keulen. De eigenaar, het echtpaar Waffenschmidt, bood op een oppervlakte van 120 m² diverse elektronica aan, overwegend aan diplomaten. Pas vanaf 1969 werd er elektronica aan particulieren verkocht.

In de jaren tachtig ontstond een grote vestiging aan de Theresienhöhe in München, in 1985 volgde een vestiging in Frankfurt am Main. Saturn werd in 1990 door de MediaMarkt-Holding verworven. Beide ondernemingen gingen daarna op in de Media-Saturn-Holding GmbH.

Doorgaans bedraagt de oppervlakte van een vestiging tussen 2500 m² en 10.000 m². Een uitzondering en meteen de grootste elektronicamarkt in Europa bevindt zich met 18.000 m² in Hamburg. Deze grote oppervlakte hangt samen met de fusie van de winkels Horten en Kaufhof in het midden van de jaren negentig, twee elektronicawarenhuizen vlak bij elkaar.

Europa telt ongeveer 200 vestigingen, waarvan 129 in Duitsland, 26 in Frankrijk, 11 in Oostenrijk, 11 in Italië, 12 in Polen, 9 in Spanje, 7 in Turkije, 4 in Hongarije, 2 in Luxemburg[2] en in Zwitserland een. In het 3e kwartaal van 2014 zijn alle 13 Saturn-vestigingen in Nederland omgebouwd naar MediaMarkt.

Benelux[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 werd de eerste Nederlandse vestiging geopend in winkelcentrum Zuidplein te Rotterdam, die echter in februari 2014 weer werd gesloten. Later openden ook vestigingen in andere provincies.

In België werd de eerste vestiging geopend in Antwerpen. Andere filialen waren er in Wilrijk, Luik, Brugge en Kortrijk. Op 30 september 2013 maakte Saturn echter bekend dat alle vestigingen, met uitzondering van Antwerpen, zouden worden veranderd in MediaMarkt. De vestiging in Antwerpen werd gesloten. Daarmee trok het merk Saturn zich terug uit België.[3]

Op 27 juni 2014 werd door het bedrijf bekendgemaakt dat de naam Saturn uit Nederland zou worden teruggetrokken. Ook in Nederland ging men verder met de naam MediaMarkt. De Media-Saturn Holding gaf als reden voor het besluit op dat de beide merken, op de namen na, te weinig onderscheidend zijn. Wel wil men in een aantal filialen van De Bijenkorf een exclusieve afdeling openen.[4]