Sauda bint Zama

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Sauda bint Zama ibn Qayyis ibn Abd Shams ((ar) سودة بنت زمعة) was een van de vrouwen van Mohammed en wordt derhalve in de Islam gezien als een van de "Moeders der Gelovigen" en behoort dus ook tot de Sahaba.

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

Sauda behoorde tot de stam der Quraish. Volgens de overlevering is ze met haar eerste echtgenoot, As-Sakran bin ‘Amr[1], naar Abbessinië verhuisd nadat het stel door Mekkaanse polytheïsten vervolgd werd. Haar man overleed toen ze naar Mekka terugkeerden. Mohammed trouwde haar tijdens de maand Shawwa, enkele dagen na het overlijden van Khadidja. Naar overlevering was ze geen bijzonder knappe vrouw, en naar een enkele bron verluidt[2] ouder dan Mohammed.[3]

Na Mohammeds overlijden erfde ze een som geld, die ze aan liefdadigheid besteedde. Moe'awija I, de eerste kalief van de Ommajadische dynastie kocht haar een huis in Medina voor de som van 180.000 dirham. Ze overleed in oktober 674 in die stad.

Ze had uit haar eerste huwelijk een zoon, die – gelijk zijn vader – Sakran ibn Amr ibn Abd Shams heette. Deze sneuvelde in de slag bij Jalula in 637[4].

Bronnen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. muhammad s marriages: Web Search Results from Answers.com
  2. https://web.archive.org/web/20100328104515/http://www.islamqa.com/en/ref/44990
  3. Echter, als haar sterfdatum daadwerkelijk oktober 674 was zit daar een onwaarschijnlijkheid in: Mohammed is geboren rond 570, met als gevolg dat ze bij haar overlijden meer dan honderd jaar oud zou zijn, hetgeen in die dagen extreem zelden voorkwam.
  4. Sawda bint Zama: Information and Much More from Answers.com

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]