Saunders' meeuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saunders' meeuw
IUCN-status: Kwetsbaar[1] (2012)
Saunders' meeuw (ook wel Chinese kokmeeuw, Chroicocephalus saundersi)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Charadriiformes (Steltloperachtigen)
Familie:Laridae (Meeuwen)
Geslacht:Chroicocephalus
Soort
Chroicocephalus saundersi
Swinhoe, 1871
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Saunders' meeuw op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Saunders' meeuw (ook wel Chinese kokmeeuw, Chroicocephalus saundersi) is een zeevogel uit de familie van de meeuwen (Laridae).

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Saunders' meeuw is 32 cm lang. In de broedtijd heeft deze meeuw een zwarte kop met een blauwe glans. Rond het oog heeft de vogel een witte ring die aan de achterzijde onderbroken is. Deze meeuw is lastig te onderscheiden van de kleine kokmeeuw. De kleine kokmeeuw is gemiddeld iets groter en heeft in vlucht een opvallende, witte driekhoekige vlek tussen het grijs en het zwart van de vleugelpunt.[2]

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

De soort komt voor in moerassen en wadgebieden langs de kust van Oost- en Zuidoost-Azië. De vogel nestelt op de grond in met een soort schorrenkruid (Suaeda glauca, Amarantenfamilie) begroeide stranden langs de kust. De vogel overwintert ook langs zeekusten.

Status[bewerken | brontekst bewerken]

Saunders' meeuw wordt momenteel[(sinds) wanneer?] bedreigd door de vernietiging van geschikte habitat door inpolderingen, verstedelijking en industrialisatie. Om deze redenen staat deze meeuw als kwetsbaar op de Rode Lijst van de IUCN.[1] Belangrijke broedpopulaties zijn nog te vinden in zoute draslanden langs de kust van de Chinese provincie Jiangsu. De grootte van de populatie werd in 2011 geschat op 21.000-22.000 individuen.