Savannah (kattenras)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Savannah
Savannah
Basisinformatie
Oorsprong Verenigde Staten
Lijst van kattenrassen

De Savannah is een zogenoemde 'designkat', een hybride, ontstaan uit de kruising van een serval met een gedomesticeerde kat. Door de hybride nakomelingen weer te kruisen met gedomesticeerde katten is de Savannah vanaf de vierde generatie te beschouwen als een gedomesticeerd kattenras.

Geschiedenis[bewerken | bron bewerken]

Een Savannah-kat is een kruising tussen een gedomesticeerde kat en de serval, een middelgrote wilde Afrikaanse kat met grote oren. De kruising en de verdere nafok ervan werd populair onder fokkers aan het einde van de jaren 1990 en in 2001 erkende The International Cat Association (TICA) de soort als apart kattenras. In mei 2012 werd het ras geaccepteerd als 'Championship breed' en mag het meedoen voor punten aan de door TICA georganiseerde shows.[1]

Judee Frank, een Amerikaanse fokker van Bengaalse katten kruiste een mannelijke serval met een Siamees. De hieruit komende hybrides werden geboren op 7 april 1986 en kregen de naam Savannah.[2] Een van de kittens ging naar een andere fokker, Patrick Kelley. Kelley was een van de eerste enthousiastelingen die naar een nieuwe gedomesticeerde soort (gebaseerd op een serval/gedomesticeerde kat kruising) toewerkte. Hij benaderde particulieren die wilde servals fokten in de Verenigde Staten om mee te helpen met het ontwikkelen van deze nieuwe kruising. Uiteindelijk verkreeg hij hulp van fokster Joyce Sroufe die met hem de stappen nam om het ras erkend te krijgen. In 1996 schreven Kelley en Sroufe samen de originele versie van de standaard voor het Savannah ras en presenteerden deze aan het bestuur van TICA. Vijf jaar later accepteerde het bestuur de kat voor registratie.[3] De Savannah-kat is een van de 'design' katten en werd door verschillende bedrijven onder verschillende merknamen zoals Ashera verkocht.[4]

Fysiek uiterlijk[bewerken | bron bewerken]

close-up van een vier maanden oude F1 Savannah met de kenmerkende oogvlekken en vlekkenpatronen

Door het lange en slanke uiterlijk lijkt het dier groter dan het is. Grootte is erg afhankelijk van generatie en geslacht. Mannelijke F1 katten (Filial 1, katten van de eerste generatie) zijn normaliter het grootst. F1 en F2 katten zijn groter dan volgende generaties omdat bij hen de genetische invloed van de Afrikaanse serval het grootst is. Mannelijke Savannahs lijken groter te zijn dan de vrouwtjes. De eerste generaties kunnen 9 kilo of meer wegen. Latere generaties wegen tussen de 3 en 13 kilo. Omdat verschillende factoren de genen beïnvloeden kunnen zelfs Savannah-katten uit hetzelfde nest verschillen van grootte en gewicht.

De vacht van een Savannah hangt af van de gedomesticeerde kat die gebruikt is voor de kruisfok. Eerdere generaties hebben een soort zwarte stippen op een lichtere vacht. Veel fokkers werkten met gestipte soorten met een 'wild' uiterlijk zoals de Bengaal en de Egyptische Mau, om deze kenmerken te behouden in latere generaties. De TICA fokstandaard beschrijft een bruingestipt streeppatroon, van koud naar warmbruin, getint of goud met zwarte of donkerbruine stippen en een zwarte smoke, zwartgestipt zilver met zwarte puntjes.[5] Daarnaast kan het fokproduct ook andere kleurenvariaties hebben, zoals de klassieke of marmerkleurige patronen, sneeuwkleurige, blauwachtige of andere verdunde kleuren afgeleid van vachten van gedomesticeerde katten. De meeste fokkers verkopen dieren met non-standaard kleuren als huisdier, maar sommige zijn geïnteresseerd in deze kleuren om te komen tot nieuw kenmerk of subsoort.

In het algemeen hangt het uiterlijk van individuele Savannah sterk af van de generatie, een hoger percentage serval geeft een meer 'wilde look' doordat de gedomesticeerde fokkat ook het uiterlijk beïnvloed. De door TICA toegestane gedomesticeerde raskatten voor een goede Savannah zijn de Egyptische Mau, de Ocicat, de Oosterse Korthaar en de Europese Korthaar. Er zij ook fokkers die door de organisatie niet toegestane rassen gebruiken om te kruisen. Dit zijn bijvoorbeeld de Bengaal (voor grootte en vlekkenpatroon) en de Maine Coon (voor de grootte). Kruisingen met deze soorten kunnen ongewenste genen veroorzaken met vervelende gevolgen, maar deze soortkruisingen komen maar weinig voor. Aangezien er vele vruchtbare katers beschikbaar zijn laten de meeste fokkers enkel Savannahs met Savannahs paren. Uitzondering hierop is wanneer er een serval wordt gebruikt om een F1 Savannah te krijgen, maar ook dan verkiezen fokkers Savannahvrouwtjes boven andere kattensoorten.

Het verwilderde uiterlijk van een Savannah wordt veroorzaakt door de aanwezigheid van vele serval kenmerken. De meest prominente kenmerken zijn de verschillende kleurpatronen, het lange lichaam, de breedte van het dier, de staande oren, de zeer lange benen, de dikke gezwollen neus en de ingevallen ogen. Het lichaam van de Savannah is lang en langbenig wanneer de kat staat. Zijn achterwerk is dan vaak hoger dan zijn schouders. De schouders kunnen wel tot 45 cm hoog worden. Het kleine hoofd is eerder langer dan breed en staat op een lange slanke hals. Een kater wordt meestal zo'n tien kg zwaar, terwijl de vrouwtjes zo'n acht kilo worden.[6] De achterkant van de oren van de Savannah hebben oogvlekken. Een centrale lichte streep begrensd door zwarte, donkergrijze of bruine haartjes zorgen voor dit oogachtige effect. De korte staart heeft zwarte ringen, met een stevige zwarte punt. De ogen zijn blauw als ze kitten zijn (zoals andere kattensoorten) en kunnen groen, bruin, goud of een gemengde tint worden als ze volwassen zijn. De ogen hebben een boemerang-vorm en zijn enigszins ingevallen om ze te beschermen tegen fel zonlicht. Idealiter lopen zwarte of donkere 'scheur'-patronen of Cheetah-tranen vanaf de ooghoek aan de zijkanten van de neus naar de snorharen net zoals bij een cheetah.

De meeste F1 Savannahs zullen veel of alle van deze eigenschappen bezitten, terwijl die aanwezigheid vaak vermindert bij latere generaties. Omdat het een kattensoort in ontwikkeling is kan het uiterlijk veel meer variëren dan gewenst.

Karakter[bewerken | bron bewerken]

Een negen kilogram zware F2 Savannah

Savannahs worden vaak vergeleken met honden qua loyaliteit. Zo zullen zij hun eigenaars volgen, in en rond het huis, en kunnen ze ook worden getraind om aan de leiband te lopen.[7]

Sommige Savannahs worden beschreven als zeer sociaal en vriendelijk met nieuwe mensen, andere katten of honden, terwijl andere Savannahs wegrennen, verstoppen, sissen en grommen bij het zien van een vreemde. Blootstelling aan andere mensen en huisdieren is waarschijnlijk de belangrijkste factor wat betreft socialiseren als Savannah kittens opgroeien.

Een vaak opgemerkte eigenschap van de Savannah is haar springvermogen. Ze staan bekend om te springen op deuren, koelkasten en hoge kasten. Sommige Savannahs kunnen ongeveer 2,5 meter hoog[8] springen vanuit een staande positie. Savannahs zijn erg nieuwsgierig en staan erom bekend dat ze hierdoor in de problemen kunnen komen. Zo leren ze vaak hoe ze deuren en kasten moeten openen. Bij de aanschaf van een Savannah zullen dus waarschijnlijk speciale voorzorgsmaatregelen moeten worden genomen om te voorkomen dat de kat in de problemen komt.

Veel Savannah-katten hebben geen watervrees en zullen hiermee spelen of zichzelf zelfs onderdompelen in water. Sommige eigenaren douchen zelfs met hun Savannahs.[9] Een waterbak aan een Savannah geven kan ook als uitdaging gezien worden; sommige Savannahs zullen onmiddellijk beginnen te badderen met hun voorpoten totdat het bad leeg is.

Een andere eigenaardigheid die Savannahs hebben is dat ze de basis van hun staart laten kwispelen tijdens een groetritueel. Dit moet men niet verwarren met het kwispelen van de staart met rechtopstaande haren over de volledige lengte van de staart als het dier angstig is. Savannahs zullen ook vaak kwispelen met hun staart bij spanning of plezier.

Qua geluiden zullen Savannahs ofwel tjilpen als hun Serval vaders, ofwel miauwen als hun gedomesticeerde moeders. Soms produceren ze geluiden die een combinatie van de twee zijn. Getjilp wordt vaker waargenomen in eerdere generaties. Savannahs kunnen ook 'sissen' (een serval-achtige ruis die heel anders klinkt dan het gesis van een gedomesticeerde kat, het klinkt meer als een zeer luide slang). Het kan alarmerend zijn voor mensen die niet op de hoogte zijn dat de Savannah een dergelijk geluid kan maken.

Omdat de Savannah een kruising is met een hybride kat, hetgeen vanuit ethisch oogpunt voor het welzijn van het dier als ongewenst wordt gezien en ook vanuit het oogpunt van het misbruiken van hybride katten voor de fok, is het de mening van een aantal staten in de Verenigde Staten om de Savannah te verbieden. Ook is het verboden de kat in Australië te importeren. Servals die in Europa of wereldwijd worden ingezet om Savannahs te krijgen, komen niet uit de wildernis maar zijn gefokt in Europa of wereldwijd in Cites Status.

Voor het houden van Servals en eerste generaties Savannahs zijn grote verblijven nodig.

Externe link[bewerken | bron bewerken]