Saw 3D

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saw 3D
Tagline The Traps Come Alive
Regie Kevin Greutert
Producent Patrick Melton
Marcus Dunstan
Hoofdrollen Tobin Bell
Cary Elwes
Costas Mandylor
Betsy Russel
Muziek Charlie Clouser
Cinematografie Brian Gedge
Distributie Lionsgate
Première 29 oktober, 2010
Genre Horror, Thriller
Speelduur 90 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget $ 17.000.000
Opbrengst $ 136.150.434
Gewonnen prijzen 0
Overige nominaties 3
Voorloper Saw VI (2009)
Vervolg Jigsaw (2017)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Saw 3D ook wel Saw VII 3D, Saw VII of Saw 3D: The Final Chapter genoemd is een Amerikaanse 3D horrorfilm die het zevende deel van de Saw-serie vormt. Saw V Regisseur David Hackl zou eigenlijk het zevende deel gaan regisseren maar Lionsgate haalde twee weken voor het begin van de opnames Kevin Greutert terug, die eigenlijk Paranormal Activity 2 zou gaan regisseren.

De opnames voor Saw 3D begonnen in februari en waren afgerond in april 2010. Saw 3D stond gepland om op 22 oktober 2010 uit te komen, maar werd naar een week later verschoven om zo de concurrentie met Paranormal Activity 2 te vermijden.

Filmrecensenten beoordeelden de film verschillend. Op de filmsite Rotten Tomatoes kreeg de film een score van 9%, wat wil zeggen dat de film niet goed is. Op filmsite IMDb haalde de film tot november 2014 een 5.6.

In België en Nederland stond de release van Saw 3D gepland op 6 januari. De film werd in een aantal zalen al op 23 december vertoond. Sommige bioscopen hadden een voorpremière gepland voor Halloween

In Amerika opende Saw 3D op nummer 1 en haalde de film in het eerste weekend ruim 23 miljoen dollar op.

Verhaal[bewerken | bron bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud en/of de afloop van het verhaal.

Het gevecht tussen detective Hoffman en Jill Tuck duurt voort. Ondertussen ontmoeten een aantal overlevenden van de spelletjes van Jigsaw, onder wie Dr. Lawrence Gordon, elkaar bij een sessie van Bobby Dagen, die beweert zelf ook een overlevende van Jigsaw te zijn. Maar dan wordt Bobby ontvoerd en zal hij een serie tests moeten afleggen om zijn vrienden en uiteindelijk zijn vrouw te redden. Wanneer uiteindelijk na een lang gevecht Hoffman Jill te pakken heeft, pakt hij haar terug met een koekje van eigen deeg. Wanneer Jill bewusteloos in haar stoel zit staat Hoffman aan een tafel met de geavanceerde Reverse Bear Trap, maar daarnaast de originele. Hoffman besluit de originele versie aan Jill's kaken vast te klemmen. Wanneer ze wakker wordt, krijgt ze door dat ze teruggepakt is.

In alle wanhoop probeert ze te ontsnappen, maar wat ze ook doet, niks helpt. Wanneer Hoffman toekijkt blijft Jill stil zitten, die realiseert dat de tijd om is. Dan klapt de Reverse Bear Trap achterover, waardoor haar kaken opengereten worden. Hoffman ziet de stukken vlees om hem heen vliegen. Langzaam valt Jill dood voorover. "Game over" zegt Hoffman dan. Om al het bewijs te vernietigen gooit Hoffman zijn hele werkplaats onder de benzine. Wanneer hij de benzine in brand steekt rent hij het gebouw uit, dat vervolgens explodeert. Hoffman denkt dat al zijn problemen nu voorbij zijn. Maar dan gebeurt er iets onverwachts.

Hij wordt namelijk aangevallen door 3 mensen met het bekende zwijnmasker. Hij wordt gedrogeerd maar ziet nog net dat eentje zijn masker weghaalt: het is dr. Lawrence uit Saw 1. Door middel van flashbacks en herinneringen ziet men dat John (Jigsaw) Lawrence opleidt. Hij blijkt de 'trouwste' helper te zijn van Jigsaw (Amanda en Hoffman zijn dus gewoon gebruikt).

In een van de flashbacks ziet men dat Jill een envelop met video in de brievenbus van Lawrence deponeert. Daarin wordt gezegd dat Jigsaw hem alle plekken heeft laten zien... op een na: de belangrijkste voor Lawrence, namelijk de badkamer. Hierin sluit hij Hoffman op (aan een ketting) zonder zaag of een ander ontsnappingsmiddel in de buurt. De laatste woorden van Lawrence zijn: 'game over'.

Rolverdeling[bewerken | bron bewerken]

Acteur Personage
Bell, Tobin Tobin Bell John Kramer / Jigsaw
Mandylor, Costas Costas Mandylor Detective Mark Hoffman
Elwes, Cary Cary Elwes Dr. Gordon
Patten, James Van James Van Patten Dr. Hefner
Russel, Betsy Betsy Russel Jill Tuck
Flanery, Sean Patrick Sean Patrick Flanery Bobby Dagen
Armstrong, Dean Dean Armstrong Cale
Donella, Chad Chad Donella Gibson
Holden, Gina Gina Holden Joyce
Howard, Tanedra Tanedra Howard Simone
Bennington, Chester Chester Bennington Evan