Saw V

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Saw V
Tagline You Won't Believe How It Ends
Regie David Hackl
Producent Mark Burg
Oren Koules
Scenario Patrick Melton
Marcus Dunstan
Hoofdrollen Tobin Bell
Costas Mandylor
Scott Patterson
Shawnee Smith
Muziek Charlie Clouser
Cinematografie David Armstrong
Distributie Lionsgate
Première Vlag van de Verenigde Staten 24 oktober 2008
Vlag van Nederland 8 januari 2009
Genre Horror
Speelduur 92 minuten
Taal Engels
Land Vlag van de Verenigde Staten Verenigde Staten
Budget US$ 10,8 miljoen
Opbrengst US$ 114 miljoen[1]
Gewonnen prijzen 1
Overige nominaties 1
Voorloper Saw IV (2007)
Vervolg Saw VI (2009)
(en) IMDb-profiel
MovieMeter-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film

Saw V is een Amerikaanse thriller-horrorfilm uit 2008. De film is het vijfde deel uit de Saw-filmreeks en werd geregisseerd door David Hackl. Het filmscenario werd geschreven door Patrick Melton en Marcus Dunstan.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Op het einde van de vierde film blijkt dat deel 3 en 4 parallel lopen. Saw V begint waar deze films zijn geëindigd. Saw V kan je in drie belangrijke verhaalstukken opsplitsen:

1. Wie de handlanger van Jigsaw is en hoe hij dat geworden is.

2. Agent Strahm die probeert de identiteit van de handlanger te achterhalen.

3. Een Jigsawspel.

1. Saw V begint, zoals elke Saw-film, met een van de sadistische spelletjes van Jigsaw. Dit keer zit een man (Seth) vast op een soort bank. Boven hem is een grote bijl die heen en weer gaat. Hij moet zijn handen in een metalen doos doen, en dan een knopje indrukken. Als hem dat lukt stopt de bijl met zwiepen, vóórdat hij het lichaam van de man raakt. Er is echter een nadeel: hoe verder hij zijn handen in de doos steekt, hoe meer ze kapot worden gedrukt door een soort schroef. Uiteindelijk lukt het hem om de knoppen in te duwen, maar toch zwaait de bijl door en hakt hem uiteindelijk doormidden en hij sterft, waarna de tekst "SAW V" groot in beeld komt.

Verder in de film kom je te weten dat dit spel eigenlijk niet door Jigsaw gemaakt is, maar door Mark Hoffman. Seth blijkt de moordenaar van zijn zus te zijn en Hoffman wil wraak nemen door hem te vermoorden, alleen wil hij daarvoor niet in de cel belanden. Daarom vermomt hij de moord als een spelletje van Jigsaw. Alleen komt deze dit te weten en ontvoert Hoffman in een lift. Hij ontwaakt terug in een stoel met een tweeloop tegen zijn hals. Hoffman is bedekt met angstzweet wanneer Jigsaw de trekker overhaalt, maar er komt geen kogel uit. Jigsaw legt uit dat er een verschil is tussen mensen vermoorden en ‘habilleren’ zoals hij het noemt (dat wil zeggen: het leven ten volle appreciëren en jezelf en andere mensen geen onrecht aandoen). Latere scènes in de film tonen hoe Jigsaw Hoffman opleidt.

2. Agent Strahm zit nog steeds in de kamer met het lijk van Jigsaw. Hij krijgt de opdracht het pand te verlaten, of het lichaam van Jigsaw te onderzoeken. (In de vierde film werd getoond dat er een cassettebandje in Jigsaws maag zat. Had Strahm gekozen om Jigsaw te onderzoeken, had hij dit gevonden.) Hij kiest voor het eerste en loopt de kamer uit. Nog voor hij 10 stappen kan zetten wordt hij aangevallen door de bekende man met het zwijnmasker.

Strahm wordt wakker met een glazen bak om zijn hoofd die langzaam volloopt met water. Om te overleven, steekt hij de lege huls van een pen in zijn keel, waardoor hij kan blijven ademen. Dit lukt hem, en hij overleeft de uitdaging. Buiten zijn ondertussen de hulpdiensten gearriveerd om het hele gebouw te onderzoeken en mogelijke overlevenden van de spelletjes in Saw III en IV te helpen. Hoffman, die zichzelf in een spel heeft geïnfiltreerd om zich niet verdacht te maken, verklaart dat niemand het overleefd heeft, maar tot zijn afschuw ziet hij dat Strahm het toch overleefde.

In het ziekenhuis verneemt Strahm dat Agent Perez gestorven is en ook dat hij van de zaak gehaald is. Toch blijft hij in zijn eentje een onderzoek voeren. Hij bezoekt alle plaatsen die Jigsaw heeft gebruikt, eveneens de plaats waar Seth werd vermoord door Hoffman. Al snel raakt hij ervan overtuigd dat Hoffman de handlanger van Jigsaw is en laat Hoffman weten dat hij hem door heeft door een briefje op zijn bureau te leggen met daarop een enkele zin: ‘I know who you are’. Er barst een soort strijd los tussen de twee: Strahm probeert bewijzen te verzamelen tegen Hoffman, terwijl hij weer probeert Strahm te laten opdraaien voor alles.

3. Net zoals in de voorgaande films is er weer een groot overlevingsspel. Deze keer wordt het gespeeld door 5 mensen, die onderling weer aan elkaar gelinkt zijn. Dit spel telt vier kamers:

- Als eerste zijn ze met 5 personen, allemaal vastgebonden om hun nek. Voor hen zijn 5 glazen bakken met sleutels. Ze moeten een voor een de sleutels pakken en hun ketting losmaken. Dit moeten ze echt een voor een doen, omdat hun halsbanden allemaal aan één ketting vastzitten, en deze maar ver genoeg kan uitrekken voor een persoon om bij de glazen kisten te komen. Iedereen vecht om wie het eerst er is, en uiteindelijk slagen 4 personen erin de ketting te bemachtigen. De 5e persoon, de blonde vrouw (Ashley), gaat dood omdat de halsband om haar nek met een helse kracht naar achteren wordt getrokken zodat ze in een guillotine-mes belandt.

- De 4 personen gaan verder naar de volgende kamer. Hierin tikt een bom langzaam 3 minuten af. Bovenin is een rij met 10 flessen met allemaal een sleutel erin. Het is de bedoeling dat iedereen met een stok de flessen kapotslaat, de goede sleutel bemachtigt en zo naar een tunnel gaat. In de tunnel is er veiligheid tegen het exploderen van de bom. Uiteindelijk lukt het 3 mensen de goede sleutel te vinden, en die kruipen in de tunnel. Een man (Charles) werd bewusteloos geslagen zodat iemand anders zijn sleutel kon pakken. 3..2..1.. Hij roept nog "Wait!" maar dan ontploffen de bommen en gaat hij dood.

- In het derde spel moeten ze een stroomcircuit maken, waardoor de deur opengaat. Luba probeert Mallick neer te slaan met een stok uit het tweede spel, maar Brit is haar te slim af. Ze raapt een van de draden op, met daaraan een ijzeren uiteinde, en steekt deze in Luba's nek. Snel genoeg is Luba dood, en dragen Brit en Mallick haar in het bad, zodat ze alle 5 de draden kunnen aansluiten, aan haar hoofd, benen en armen. Nog maar een paar seconden voor de bommen ontploffen, weten zij beiden te ontsnappen.

- In het laatste spel moeten de 2 overgebleven personen bloed offeren waardoor de laatste deur opengaat. Ze komen erachter dat ze bij elk spel samen moesten werken en komen tot de ontdekking dat ze enorm veel bloed zullen moeten opofferen. Brit en Mallick steken hun handen in de cirkelzagen en na enkele minuten is de emmer vol met bloed waardoor de deur opent. Mallick heeft meer bloed gegeven dan Brit en zijn hele arm is, als gevolg hiervan, in tweeën gezaagd.

Ondertussen blijft Strahm er steevast van overtuigd dat Hoffman Jigsaws werk voortzet en hij volgt hem. Hoffman zelf heeft Agent Erickson opgestookt tegen Strahm en dus achtervolgt Erickson op zijn beurt Strahm weer. Erickson komt in de controleplaats van Jigsaw en vindt de GSM van Strahm. Ook komt hij Brit tegen, die de kamer heeft weten uit te strompelen en in Erickson’s armen zegt ze vreugdevol: ‘We’ve won.’

Op hetzelfde moment komt Strahm aan in een kamer. Hij ziet een grote, glazen kist met glasscherven in en ook een cassetterecorder. Wanneer hij deze afspeelt, hoort hij Jigsaw zeggen dat hij al die tijd wist dat Strahm achter hem aanzat en hem verdacht, dat hij Strahm meerdere kansen had gegeven om zijn onderzoek te stoppen en gewoon te leven, maar dat hij deze allemaal genegeerd heeft. Toch geeft Jigsaw hem een allerlaatste kans: hij heeft de keuze tussen plaatsnemen in de kist en veel pijn lijden, maar toch overleven of Jigsaw blijven wantrouwen en sterven. Strahm vertrouwt hem niet en verstopt zich wanneer hij iemand hoort aankomen. Het blijkt Hoffman te zijn. Er ontstaat een hevige gevecht tussen de twee, maar uiteindelijk weet Strahm Hoffman in de kist te duwen, die daarna automatisch sluit. Strahm denkt de meester te zijn van de situatie, tot de deur van de kamer sluit. Woedend vraagt hij Hoffman om de deur te openen, maar deze wijst alleen naar de cassetterecorder. Strahm speelt het vervolg van de band af: 'Hoewel je vaak onderzoek hebt gedaan naar mij en gewaarschuwd bent heb je er iets van geleerd, Agent Strahm ?... heb je geleerd mij te vertrouwen... ? Je hebt niet naar mijn waarschuwing geluisterd en nu zal deze kamer jouw graftombe worden en zal niemand ooit nog jouw lichaam vinden ...Mijn erfgoed wordt het jouwe.' Met deze laatste zin bedoelt Jigsaw dat iedereen Strahm zal verdenken, aangezien Erickson zijn GSM in de werkplaats van Jigsaw heeft gevonden. De kist, waar Hoffman in zit, kantelt naar beneden en zakt net onder de vloer. Hierna beginnen de twee muren zich naar elkaar toe te bewegen om Strahm te verpletteren. Strahm probeert van alles om uit de kamer te ontsnappen, maar dit lukt niet. Op het laatst probeert Strahm nog met zijn armen en benen de muren te stoppen, maar toch lukt het niet en zijn armen en benen breken met een keihard gekraak. In de daaropvolgende scene is de bovenkant van de kist van Hoffman te zien, die helemaal in de grond ligt, met allemaal bloed van Strahm erop. Strahm schreeuwt naar hem; 'I know who you are', maar dan sluiten de muren zich en wordt hij levend vermorzeld.

Rolverdeling[bewerken | brontekst bewerken]

Acteur Personage
Bell, Tobin Tobin Bell John Kramer / Jigsaw
Mandylor, Costas Costas Mandylor Detective Hoffman
Patterson, Scott Scott Patterson Agent Strahm
Russell, Betsy Betsy Russell Jill Tuck
Benz, Julie Julie Benz Brit
Good, Meagan Meagan Good Luba
Rolston, Mark Mark Rolston Dan Erickson
Rota, Carlo Carlo Rota Charles
Bryk, Greg Greg Bryk Mallick
Gordon, Laura Laura Gordon Ashley
Jarsky, Joris Joris Jarsky Seth
Butters, Mike Mike Butters Paul
Realba, Mike Mike Realba agent Fisk
Lemole, Samantha Samantha Lemole Pamela Jenkins
Bent, Lyriq Lyriq Bent agent Daniel Rigg
Karkanis, Athena Athena Karkanis agent Lindsey Perez
Louis, Justin Justin Louis Art Blank
Wahlberg, Donnie Donnie Wahlberg Eric Matthews

Ontvangst[bewerken | brontekst bewerken]

Saw V werd uitgebracht op 24 oktober 2008 en werd door het publiek gemengd ontvangen. Op Rotten Tomatoes heeft de film een score van 13% op basis van 78 beoordelingen.[2] Metacritic komt op een score van 20/100, gebaseerd op 13 beoordelingen.[3] In 2009 werd een vervolgfilm uitgebracht onder de naam Saw VI.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]