Scandinavian Tobacco Group

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scandinavian Tobacco Group
Oprichting 1961
Eigenaar Skandinavisk Holding (51%)
Swedish Match (49%)
Land Denemarken
Hoofdkantoor Søborg (Gladsaxe)
Werknemers ongeveer 9500
Producten sigaren, tabak
Sector consumentengoederen
Website www.st-group.com
Portaal  Portaalicoon   Economie
Hajenius is nu een van de vele merken van de Scandinavian Tobacco Group
Café Crème, een merk van Henri Wintermans behoort ook tot de Scandinavian Tobacco Group

Scandinavian Tobacco Group (STG) is een internationale producent van sigaren en tabaksproducten met hoofdkwartier in Søborg, een voorstad van de Deense hoofdstad Kopenhagen. De groep omvat 33 bedrijven in 20 landen, en 13 productiefaciliteiten, waaronder Assens en Holstebro in Denemarken, Lummen in België en Eersel in Nederland.

STG concentreert zich op de fabricage en verkoop van sigaren, shag (roltabak) en pijptabak. Het is de grootste fabrikant van sigaren en pijptabak in de wereld.

Geschiedenis[bewerken]

Skandinavisk Tobakskompagni (Scandinavian Tobacco) ontstond in 1961 door de fusie van drie Deense tabaksfabrieken: Chr. Augustinus Fabrikker uit Kopenhagen (opgericht in 1750), C.W. Obel uit Aalborg (1787) en R. Færchs Fabrikker uit Holstebro (1869). Het was daarmee de grootste Deense tabaksfabrikant. Het fuseerde in 1972 met Nordisk BAT en in de volgende jaren nam het verschillende Deense tabaksfabrieken over.

In 1990 werd Scandinavian Tobacco omgevormd tot een groep van onafhankelijke bedrijven. De sigarettenafdeling werd ondergebracht in House of Prince, de sigaren in Nobel Cigars en de pijptabak in Orlik Tobacco Company.

In 1996 nam Scandinavian Tobacco de sigarenfabriek van Henri Wintermans in Nederland over. Andere overnames waren onder meer deze van Imperial Tobacco in Canada in 2000 (met de merken Colts en Old Port) en Tabacofina-VanderElst in België in 2007 (met de merken Mercator en Don Pablo).

In 2008 veranderde de naam van Skandinavisk Tobakskompagni in Scandinavian Tobacco Group. In dat jaar verkocht het de sigaretten- en snusactiviteiten aan British American Tobacco.

In 2010 werd STG samengevoegd met de sigaar- en pijptabakafdeling van Swedish Match (met uitzondering van de "mass market"-sigaren in de Verenigde Staten). De nieuwe STG is voor 49% eigendom van Swedish Match en voor 51% van Skandinavisk Holding.

STG in de Benelux[bewerken]

STG Lummen, opgericht in 2010, is een nieuwe fabriek waar jaarlijks 1 miljard sigaren en cigarillos kunnen geproduceerd worden. Het is de grootste sigarenfabriek in Europa. De fabriek vervangt drie vroegere fabrieken, namelijk die van Henri Wintermans in Geel (voorheen Velasquez Sigarenfabrieken), Tabacofina-VanderElst in Leuven en Nobel Cigars in Holme (Denemarken). In Lummen worden onder meer de merken Mercator, Old Port, Café Crème en Colts gemaakt.

STG Eersel is de voormalige Henri Wintermans sigarenfabriek. Naast Henri Wintermans worden er ook Café Crème sigaren geproduceerd. In Eersel is ook het centraal laboratorium van de sigarenafdeling van STG gevestigd. Swedish Match Cigars BV in Eersel exporteert sigaren van de Swedish Match-merken waaronder La Paz, Hollandia, Willem II, Hofnar, Hajenius, Oud Kampen en Justus van Maurik.

STG bezit ook de exclusieve sigarenwinkel van Hajenius aan het Rokin in Amsterdam.

Externe links[bewerken]