Scar (Disney)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Scar is de jongere broer van koning Mufasa en de oom van Simba. Hij is de grootste slechterik in De Leeuwenkoning, een tekenfilm van Walt Disney uit 1994. Scar is genoemd naar het litteken aan zijn oog, scar is het Engelse woord voor litteken.

Verhaal[bewerken | brontekst bewerken]

Leeswaarschuwing: Onderstaande tekst bevat details over de inhoud of de afloop van het verhaal.

Scar wil graag zelf koning worden, in plaats van zijn broer. Hij bedenkt daarom meerdere plannen om zowel Mufasa als Simba te vermoorden. De eerste keer zorgt Scar dat Simba op een olifantenkerkhof belandt, zodat de hyena's aldaar Simba bijna weten te verscheuren. Dit plannetje mislukt doordat Zazoe net op tijd Mufasa heeft kunnen waarschuwen.

De tweede keer geeft Scar de hyena's de opdracht om een kudde gnoes op hol te laten slaan, in de hoop dat Mufasa en Simba vertrapt zullen worden. Mufasa weet Simba nog te redden, maar komt zelf om door Scars toedoen. Scar maakt vervolgens Simba wijs dat de dood van Mufasa Simba's schuld is en eist van Simba dat die voorgoed vlucht. De hyena's moeten Simba alsnog doden, maar slagen daar niet in.

Als Simba later als volwassen leeuw terugkeert in zijn geboorteland, bindt hij de strijd aan met Scar. Net als Simba van een rots dreigt te vallen, biecht Scar op dat hij Mufasa vermoord heeft. Simba weet zichzelf te redden en eist van Scar dat die op zijn beurt vertrekt. Aanvankelijk lijkt Scar te gehoorzamen, maar dan valt hij Simba alsnog aan. Simba gooit Scar van de rots naar beneden, waarop Scar door zijn eigen hyena's die zich nu tegen hem keren wordt gedood.

In The Lion Guard: Return of the Roar werd onthuld dat Scar ooit leider was van The Lion Guard en de Roar of the elders bezat. Hij verloor deze gave echter doordat hij deze gebruikte om zijn Lion Guard te doden. Later in The Lion Guard verschijnt Scar als geest en vormt hij de grootste bedreiging voor het trotse land. In deze serie richt Scar een leger op bestaande uit hyena's, jakhalzen, gieren, krokodillen en Ushari (een Egyptische cobra), die ingeschakeld worden voor Scar's boze plannen. In het begin van het derde seizoen wordt onthuld dat Scar zijn litteken kreeg door de beet van een cobra, waarna hij de controle over de Roar of the elders verloor en nog kwaadaardiger werd. Tijdens zijn laatste aanval lokt Scar Kion in een hinderlaag waar hij gebeten wordt door Ushari. Hierdoor krijgt Kion ook een litteken en verliest hij de controle over zichzelf. Kion kan Scar alsnog verslaan met een speciale versie van de Roar of the elders.

Scar maakt een korte verschijning in The Lion King II: Simba's Pride in een nachtmerrie van Simba.

Stem[bewerken | brontekst bewerken]

In de oorspronkelijke Engelstalige versie van de film wordt Scars stem door Jeremy Irons vertolkt, in de Nederlandstalige versie door Arnold Gelderman. Vanaf The Lion Guard wordt de Nederlandse stem overgenomen door Marcel Jonker.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]