Scaramouche (personage)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Scaramouche in 1860

Scaramouche (uit het Frans, van het Italiaanse scaramuccia = schermutseling) was een term voor een olijk clownesk karakter uit de Italiaanse commedia dell'arte. Hij draagt vaak een zwart masker en soms een bril. Hij vermaakt het publiek door zijn "grimassen en geaffecteerde taal". Scaramouche kan slim of dom zijn – al naar gelang de acteur hem wenst weer te geven.

De naam komt van een type in 17e-eeuwse Italiaanse klucht, Scaramuccia (letterlijk "schermutseling"). Dit type - meestal gekleed in een zwarte Spaanse jurk - als een burlesque geklede macho, werd geslagen door Harlekijn voor zijn hoogmoed en lafheid.

Scaramouche is ook een personage in het Britse Punch and Judy (Jan Klaasen en Katrijn)-poppenkastspel (met wortels in commedia dell'arte). In sommige scenario's is hij de eigenaar van The Dog, een ander personage. Tijdens optredens krijgt Scaramouche een pak slaag van Punch, waardoor zijn hoofd van zijn schouders valt. Hierdoor wordt de term Scaramouche ook geassocieerd met het type marionetten waarvan de nek uitschuifbaar is.

Op deze figuur zijn diverse werken gebaseeerd van onder andere schrijvers, beeldend kunstenaars en componisten.