Naar inhoud springen

Schaapbulten

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schaapbulten
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Schaapbulten (Groningen)
Schaapbulten
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Eemsdelta
Coördinaten 53° 17′ NB, 6° 56′ OL
Algemeen
Inwoners
(2006)
33
Woonplaats (BAG) Meedhuizen
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Schaapbulten is een gehucht in de gemeente Eemsdelta, tussen Delfzijl en Wagenborgen in de Nederlandse provincie Groningen. Het gehucht ligt rond de kruising van de Ideweersterweg met de Geefsweersterweg en telt 33 inwoners (2006). Door het gehucht loopt de Wagenborgermaar (de oude Stinkvaart), die iets noordelijker uitstroomt in het Afwateringskanaal van Duurswold.

Op een kaart uit 1790 staat alleen een gebied met de naam Schaapbulten vermeld. Op de kadastrale minuut van 1810 staat het gehucht wel vermeld. Mogelijk is het gehucht dus rond 1800 ontstaan. De herkomst van de plaatsnaam is onbekend, er zijn diverse mogelijke verklaringen, waaronder de vroegere aanwezigheid van hoogten, die zo zanderig waren dat er alleen schapen konden worden geweid. In 1908 werd een grindweg van Meedhuizen naar Schaapbulten aangelegd, waarvoor onder andere puin werd gebruikt van het afgebrande Academiegebouw van de Rijksuniversiteit Groningen. Later werd de weg verhard.

Ten westen van Schaapbulten staat boerderij Polecey, die in 1869 werd gebouwd, maar bij de oorlogshandelingen bij de bevrijding van Delfzijl verwoest werd. In 1947 werd de boerderij herbouwd naar ontwerp van Egbert Reitsma. Ten zuiden van Schaapbulten stond tussen 1873 en 1939 een watermolen ter bemaling van de Proostpolder, het voormalige Proostmeer.

Zie de categorie Schaapbulten van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.