Schaelsbergerbos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Het Schaelsbergerbos vanaf de Oud-Valkenburgerweg

Het Schaelsbergerbos is gelegen tussen Valkenburg, Walem en Schin op Geul. Vanuit Valkenburg is het het best te bereiken met de auto via de Oosterweg. In het bos zijn verschillende monumenten gelegen. Het bos ligt op de noordhelling van het Geuldal. Het bos wordt thans door Natuurmonumenten onderhouden die het, net als vroeger, gebruikt als hakhoutbos, waarbij de bomen perceelsgewijs en periodiek gekapt worden.

Kasteel Oost[bewerken]

Kasteel Oost is een in mergel opgetrokken kasteeltje wat tegenwoordig één van de huwelijkslocaties is van de gemeente Valkenburg aan de Geul. Het pand is gelegen aan de Oosterweg, ten oosten van de stad Valkenburg. Naast het kasteeltje is er heden ten dage een wandelcafé, "Het Koetsjhoes" genaamd, waar ook een speeltuin bij hoort. Voor Kasteel Oost is er een groot mooi park aangelegd, uitstekend om trouwfoto's te maken, met daaraanvast een dierenparkje waarnaast de rivier de Geul stroomt.

De Kloes[bewerken]

De Kluis is een gebouwtje boven op de Schaelsberg, midden in het bos gelegen waar heel lang eremieten hebben gewoond. Naast de kluis is zijn ook een 12-tal zuilen opgetrokken waarin beeltenissen staan van de 12 staties van het lijden van Christus.

De Calvariegroep[bewerken]

In het Valkenburgs ook wel "De Drie Beeldsjes" genoemd.