Schalkwijk (Haarlem)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schalkwijk
Stadsdeel van Haarlem
Map - NL - Haarlem - Wijk 09 Schalkwijk.svg
Kerngegevens
Provincie Noord-Holland
Gemeente Haarlem
Coördinaten 52°21'32"NB, 4°39'22"OL
Oppervlakte 7,3 km2  
Inwoners 32.000[1]
Overig
Postcode(s) 2034 - 2037

Schalkwijk is het grootste stadsdeel in de gemeente Haarlem, de hoofdstad van de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het stadsdeel beslaat ongeveer 25 procent van de totale oppervlakte van Haarlem, en is te vinden aan de zuidoostkant van Haarlem. In Schalkwijk wonen circa 32.000 mensen[1] en er zijn 9.800 arbeidsplaatsen.[2] Schalkwijk wordt omsloten door aan de westzijde het Spaarne en aan de zuidzijde door de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder.

Geschiedenis[bewerken]

Kaart uit 1628 over het beleg van Haarlem in 1572. Linksboven zijn de weilanden van Schalkwijk te zien die worden omsloten door het Haarlemmermeer.

Schalkwijk heeft een lange historie, de naam wordt voor het eerst vermeld in 1310 in het cartularium van Sint Jan. Hierin wordt beschreven dat voor twee stukken land in het ambacht Schalkwijk aan een geestelijke een jaarlijkse rente van 10 Hollandse ponden werd gelegateerd door Hugo, zoon van Bartradis, en zijn echtgenote Katharina. Schalkwijk bestond toen hoogstwaarschijnlijk al veel langer. Vermoed wordt dat het 'ambacht' Schalkwijk tijdens of kort na de Grote Ontginning van de tiende en elfde eeuw gesticht is.[3]

De ontginning van de grond was nodig door de bevolkingsgroei van Holland en de behoefte van plaatselijke overheden aan meer macht en aanzien die ze kregen door de ontginning. Na de ontginning vestigde veel mensen zich langs de weteringen en de ontginningsdijken van het Spaarne en de Liede.

Schalkwijk behoorde tot 1963 tot de gemeente Haarlemmerliede en Spaarnwoude. Op 19 juni 1962 tekende koningin Juliana een wet waarin de grenzen van Haarlemmerliede, Spaarnwoude, Haarlem en Amsterdam gewijzigd werden. Op 1 oktober 1963 was Zuid-Schalkwijk officieel onderdeel van de gemeente Haarlem en werd daarna verder bebouwd.

De wijk Schalkwijk[bewerken]

De meeste woningen zijn gebouwd in de jaren zestig van de twintigste eeuw om het probleem van de woningnood op te lossen. De straten zijn breed opgezet en er is veel groen. In het midden van Schalkwijk ligt een groot overdekt winkelcentrum met meer dan 125 winkels, o.a. Albert Heijn, Blokker, DekaMarkt, en HEMA zijn er gevestigd.

Met de Zuidtangent heeft Schalkwijk een snelle busverbinding met de binnenstad van Haarlem en station Haarlem en in de andere richting met Vijfhuizen, Hoofddorp, Schiphol, Amstelveen en Amsterdam-Zuidoost.

Schalkwijk is een multicultureel stadsdeel: 60% van de inwoners is van autochtone afkomst, 10% van Westerse allochtone afkomst en 30% heeft een niet-Westerse allochtone achtergrond.[1] Schalkwijk telt krap 15.000 woningen, 9.000 hiervan zijn hoogbouw oftewel flats, de meeste andere huizen zijn eengezinswoningen.[4]

Ontwikkelzones[bewerken]

In Schalkwijk zijn een tweetal ontwikkelzones aangewezen. Deze ontwikkelzones zijn nodig om te kunnen voorzien in de nodige woningen. Naast het toevoegen van woningen worden er ook gelijk voorzieningen toegevoegd en wordt ook de openbare ruimte onder handen genomen. De Europaweg Zone is een van de ontwikkelzone de andere is de Schipholwegzone die ook gedeeltelijk in Haarlem-Oost is gelegen.

Europawegzone[bewerken]

De Europaweg wordt komende jaren ingericht als Stadsstraat Schalkwijk. Naast nieuwe woningen is er ook ruimte nodig voor voorzieningen. De ontwikkelstrategie houdt rekening met de benodigde ruimte voor scholen, sport en zorgvoorzieningen. Met het toevoegen van woningen in de zone Europaweg wordt bijgedragen aan een grotere diversiteit in de woningvoorraad in Schalkwijk. De nieuw toe te voegen woningen zullen hoofdzakelijk in het middeldure en dure huur- en koopsegment worden ontwikkeld. Ook het omvormen van de Europaweg naar ‘Stadsstraat Schalkwijk’ is een belangrijke doelstelling in de ontwikkelstrategie. De stadsstraat biedt fietsers, voetgangers en ov-gebruikers een prettige en levendige verbinding tussen Schalkwijk en het centrum. De ontwikkelstrategie besteedt aandacht aan verkeer en mobiliteit, duurzaamheid en de gezondheidseffecten van stedenbouwkundige plannen.

Schalkstad[bewerken]

Met Schalkstad wordt het centrum van het stadsdeel Schalkwijk van Haarlem aangeduid. In dit centrum ligt het winkelcentrum Schalkwijk uit de jaren 70 van de vorige eeuw; dit winkelcentrum is verouderd en toe aan vernieuwing. Zo komen er bij het winkelcentrum woningen, winkels, een bioscoop en horeca, zodat dit gebied weer kwalitatief en leefbaar wordt. Om dit mogelijk te maken vindt er onder andere een strategische uitbreiding plaats van het winkelaanbod en looproutes in het winkelcentrum; hierdoor zal de aantrekkingskracht van dit gebied toenemen.

Ook wordt de oude VNU-toren verbouwd tot appartementen.

Ontwikkelaar AM start eind 2018 met de bouw van twee supermarkten, winkels, een openbare parkeergarage met 600 plaatsen, 158 woningen en een nieuw marktplein op het Florida- en Californiëplein. Naar verwachting duren de werkzaamheden twee jaar.

Schalkwoud[bewerken]

Schalkwoud behelst het gebied tussen de Amerikaweg, Europaweg en Kennedylaan. Op dit terrein staan veel leegstaande kantoren, van o.a. Fluor en de Belastingdienst. Dit gebied wordt ontwikkeld tot levendig en groen woon-werkgebied. Het gebied staat ook onder de werknaam Schalkwijk-Midden bekend. Eerdere plannen onder de naam Belcanto uit 2007 zijn nooit doorontwikkeld, onder meer vanwege de economische crisis.

Spaarne Gasthuis[bewerken]

Een ander gebied binnen de Europawegzone behelst de ontwikkeling van het terrein van het Spaarne Gasthuis locatie Haarlem-Zuid, het voormalige Elisabeth Gasthuis (EG) (van 2006 tot 2015 genoemd: KG, locatie zuid). Het Spaarne Gasthuis wil zijn gebouwen en terrein in Haarlem grootschalig ontwikkelen; het huidige ziekenhuisgebouw aan de Boerhaavelaan dateert uit 1973, is qua inrichting gedateerd en laat aan de gewenste gemakken vaak over. Daarom wordt er een nieuw ziekenhuisgebouw gebouwd op de plek van de voormalige zusterflat en een gedeelte op de huidige medewerkersparkeerplaats. Daarna verrijzen er nog eens 200 woningen en gerelateerde zorgvoorzieningen. Om voor genoeg parkeerplaatsen te zorgen wordt er een bovengrondse, interne parkeergarage gerealiseerd. Hoe het nieuwe ziekenhuis en het terrein er precies uit gaan zien wordt in de periode 2018 - 2020 bepaald.

Buurten[bewerken]

Schalkwijk omvat:

Monumenten[bewerken]

In Schalkwijk bevinden zich vier rijksmonumenten.

Externe links[bewerken]