Scheenbeenzenuw

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scheenbeenzenuw
Nervus tibialis
Zenuw
Zenuwen van de benen - achteraanzicht.
Zenuwen van de benen - achteraanzicht.
Verloop
Innervatie Mediaal: musculus abductor hallucis, musculus flexor digitorum brevis, musculus flexor hallucis brevis, eerste m. lumbricalis
Lateraal: musculus quadratus plantae, m. flexor digiti minimi, m. adductor hallucis, musculus interossei, drie m. lumbricalis. en m. abductor digiti minimi
Van plexus sacralis via ischiaszenuw
Naar n. plantaris medialis en lateralis
Naslagwerken
Gray's Anatomy 213,960
MeSH A08.800.800.720.450.760.820
Dorlands/Elsevier n_05/12566929
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Dwarsdoorsnede van een menselijke scheenbeenzenuw

De scheenbeenzenuw[1] of nervus tibialis[2] is een tak van de nervus ischiadicus. De scheenbeenzenuw loopt van de plexus sacralis door de knieholte naar het scheenbeen en splitst daar in de nervus plantaris medialis en lateralis.

In de knieholte (fossa poplitea) splitst de scheenbeenzenuw vertakkingen af naar de kuitspier (musculus gastrocnemius), musculus popliteus, scholspier (musculus soleus) en de voetzoolspier (musculus plantaris), een vertakking naar het kniegewricht en een vertakking die als nervus suralis met een deel van de kuitbeenzenuw naar de laterale zijde van de voet loopt.

Onder de scholspier loopt de zenuw dicht langs het scheenbeen (tibia) en innerveert de achterste scheenbeenspier (musculus tibialis posterior), de lange en korte teenbuigspieren. De zenuw komt de voet binnen achter het mediale enkeluitsteeksel. Hier loopt de zenuw verder met de flexor retinaculum in gezelschap van de achterste scheenbeenslagader.

Vertakking[bewerken | brontekst bewerken]

In de voet splitst de zenuw in mediaal en lateraal plantaire vertakkingen: de nervus plantaris medialis en lateralis

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuurverwijzingen[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Pinkhof, H. (1923). Vertalend en verklarend woordenboek van uitheemsche geneeskundige termen. Haarlem: De Erven F. Bohn.
  2. His, W. (1895). Die anatomische Nomenclatur. Nomina Anatomica. Der von der Anatomischen Gesellschaft auf ihrer IX. Versammlung in Basel angenommenen Namen. Leipzig: Verlag von Veit & Comp.