Scheermes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dit artikel gaat over het snijgereedschap. Voor filosofische principes geïnspireerd op het scheermes, zie Ockhams scheermes of Scheermes van Hanlon. Voor de schelpdieren, zie Ensis.
Antiek scheermes

Een scheermes is een stuk gereedschap dat voornamelijk gebruikt wordt voor het scheren van ongewenst lichaamshaar. Als soort kan het een open scheermes, een veiligheidsscheermes of een elektrisch scheerapparaat zijn.

Vroege scheermessen[bewerken | brontekst bewerken]

Scheermessen kwamen reeds voor in de bronstijd (vondsten dateren tot 18.000 v.C.). Meestal waren ze ovaal met een klein scheerblad uit een van de korte kanten, gemaakt van brons.

In zijn simpelste vorm is een scheermes een stalen blad dat aan een handvat vastzit.

Open scheermes[bewerken | brontekst bewerken]

Bronzen scheermes.
Zie open scheermes voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Rechte of open scheermessen met stalen blad, die nu nog door kappers worden gebruikt, waren vroeger algemeen. In sommige landen zijn ze dat nu nog steeds. Aan het begin van de 21e eeuw is er een zekere heropkomst van het scheren met het klassieke open scheermes.[1]

Veiligheidsscheermes[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Veiligheidsscheermes voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het eerste veiligheidsscheermes werd ontwikkeld in het midden van de 19e eeuw. De eerste scheerbladen moesten constant geslepen worden en raakten snel versleten, waardoor ze ook duur waren. Bij het eerste veiligheidsscheermes werd gebruikgemaakt van een gesmeed blad. Er wordt speciale scheerzeep en water bij gebruikt.

Veiligheidsscheermes met verwisselbare mesjes[bewerken | brontekst bewerken]

In 1901 vond de Amerikaanse uitvinder King Camp Gillette het veiligheidsscheermes met verwisselbare mesjes uit. Gillettes dunne scheerblad werd door het scheerapparaat bedekt, en beschermde de huid zo tegen diepe sneden. Plastic wegwerpkrabbertjes en apparaten met meerdere mesjes, vaak met twee tot zelfs vijf scheervlakjes, hebben het systeem van Gillette tegenwoordig grotendeels vervangen.

Cassette scheermes[bewerken | brontekst bewerken]

Cassette scheermesjes werden in de jaren '60 ontwikkeld en zijn vandaag de dag de meest gebruikte scheermesjes. Net als bij het krabbertje wordt het handvat hergebruikt echter zitten de mesjes in een cassette met 2, 3 of meer mesjes samen. Na verloop van tijd moet het mesje wel vervangen worden, het gaat langer mee als hij niet in rechtstreeks contact met zijn omgeving staat.

Wegwerp mesje[bewerken | brontekst bewerken]

Bij het wegwerp mesje zit het scheermes in een houder die met het mes in zijn geheel wordt weggegooid na gebruik. Slijpen of vervangen van het mesje is bij deze modellen niet mogelijk.

Scheerapparaat[bewerken | brontekst bewerken]

Zie Scheerapparaat voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Het elektrische scheerapparaat heeft elektrisch aangedreven bewegende of draaiende messen.

Zoek scheermes op in het WikiWoordenboek.