Scheermes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Zie het artikel Dit artikel gaat over het snijgereedschap. Voor filosofische principes geïnspireerd op het scheermes, zie Ockhams scheermes of Scheermes van Hanlon. Voor de schelpdieren, zie Ensis.
Antiek scheermes

Een scheermes is een scherp gereedschap dat vooral gebruikt wordt bij het scheren.

Vroege scheermessen[bewerken]

Scheermessen kwamen reeds voor in de bronstijd. Meestal waren ze ovaal met een klein scheerblad uit een van de korte kanten, gemaakt van brons.

In zijn simpelste vorm is een scheermes een stalen blad dat aan een handvat vastzit. Een scheermes is de meest gebruikte methode om lichaamshaar te verwijderen. Een scheermes wordt meestal gebruikt door mannen om hun gezichtshaar te scheren, soms voor hun hoofdhaar en schaamhaar en door vrouwen om hun benen, onderarmen en soms hun schaamhaar te scheren.

Rechte of open scheermessen met stalen blad, die nu nog door kappers worden gebruikt, waren vroeger algemeen. In sommige landen zijn ze dat nu nog steeds. Aan het begin van de 21e eeuw is er een zekere revival van het scheren met het klassieke open scheermes.[1]

Veiligheidsscheermes[bewerken]

Het eerste veiligheidsscheermes werd ontwikkeld in het midden van de 19e eeuw. De eerste scheerbladen moesten constant geslepen worden en raakten snel versleten, waardoor ze ook duur waren. Bij het eerste veiligheidsscheermes werd gebruikgemaakt van een gesmeed blad. Er wordt speciale scheerzeep en water bij gebruikt.

In 1901 vond de Amerikaanse uitvinder King Camp Gillette het veiligheidsscheermes met verwisselbare mesjes uit. Gillettes dunne scheerblad werd door het scheerapparaat bedekt, en beschermde de huid zo tegen diepe sneden. Plastic wegwerpkrabbertjes en apparaten met meerdere mesjes, vaak met twee tot zelfs vijf scheervlakjes, hebben het systeem van Gillette tegenwoordig grotendeels vervangen.

Icoontje WikiWoordenboek Zoek scheermes op in het WikiWoordenboek.