Scheermes van Hanlon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het scheermes van Hanlon (of Hanlons scheermes) luidt:

"Never attribute to malice what can be adequately explained by stupidity"
Vertaling: "Schrijf nooit aan kwade opzet toe wat afdoende verklaard kan worden door domheid."

Waar de term vandaan komt, is niet bekend; een vergelijkbaar epigram wordt onder andere toegeschreven aan William James Laidley. Een mogelijke oorsprong is de gelijkenis met Ockhams scheermes. De website Status-Q schrijft het toe aan Robert J. Hanlon, die het kennelijk bijdroeg aan een boek over de Wet van Murphy.

Een vergelijkbaar citaat komt voor in Logic of Empire, een kort verhaal uit 1941 van Robert Heinlein: "Je hebt omstandigheden die gewoon het gevolg zijn van domheid toegeschreven aan doortraptheid."

Men stelt vaak dat de term "Hanlons scheermes" een verbastering is van "Heinleins scheermes". De spreuk wordt ook wel toegeschreven aan Napoleon.

Algemene opmerkingen over het overwicht van menselijke fouten op kwaadaardigheid zijn te vinden in diverse literaire werken; Goethes Die Leiden des jungen Werthers (1774) vermeldt: "(...) misverstanden en nalatigheid veroorzaken meer verwarring in deze wereld dan bedrog en kwaadaardigheid. In elk geval komen de laatste twee veel minder vaak voor."

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]