Scheermes van Hanlon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Het scheermes van Hanlon (of Hanlons scheermes) is een gevolgtrekking uit de wet van bedrog en luidt:

"Never attribute to malice what can be adequately explained by stupidity"
Vertaling: "Schrijf nooit aan kwade opzet toe wat afdoende verklaard kan worden door domheid."

Waar de naam "scheermes van Hanlon" vandaan komt is niet bekend; een vergelijkbaar epigram wordt onder andere toegeschreven aan William James. Een mogelijke oorsprong is de gelijkenis met Ockhams scheermes. De website Status-Q schrijft het toe aan Robert J. Hanlon, die het kennelijk bijdroeg aan een boek over de Wet van Murphy.

Een vergelijkbaar citaat komt voor in Logic of Empire, een kort verhaal uit 1941 van Robert Heinlein: "Je hebt omstandigheden toegeschreven aan doortraptheid die eenvoudigweg een gevolg zijn van domheid."

Men stelt vaak dat de term "Hanlons scheermes" een verbastering is van "Heinleins scheermes". De spreuk wordt ook wel toegeschreven aan Napoleon.

Algemene opmerkingen over het overwicht van menselijke fouten over kwaadaardigheid zijn te vinden in diverse literaire werken; Goethes Die Leiden des jungen Werthers (1774) vermeldt: "(...) misverstanden en nalatigheid veroorzaken meer verwarring in deze wereld dan bedrog en kwaadaardigheid. In elk geval komen de laatste twee veel minder vaak voor."

Hanlons Scheermes is vooral favoriet bij hackers en komt vaak voor in signatures, fortune cookie-bestanden en de aanmeldschermen van BBS-systemen.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]