Scheiding (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Scheiding
Buurtschap in Nederland Vlag van Nederland
Scheiding (plaats) (Nederland (hoofdbetekenis))
Scheiding (plaats)
Situering
Provincie Vlag Friesland Friesland
Vlag Groningen (gemeente) Groningen
Gemeente Vlag Smallingerland Smallingerland
Vlag Westerkwartier Westerkwartier
Coördinaten 53° 8′ NB, 6° 10′ OL
Overig
Woonplaats (BAG) Houtigehage / Drachtstercompagnie / Opende
Belangrijke verkeersaders N358
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Scheiding (Fries: De Skeiding) is een buurtschap annex gehucht in de gemeenten Smallingerland en Westerkwartier, in de Nederlandse provincies Friesland en Groningen.

Het ligt ten noorden van Ureterp, ten oosten van Drachtstercompagnie en ten zuidwesten van Opende. De bewoning ligt van de Alde Laweiswyk tot aan het Wildveld langs de weg De Skeiding, de Groningse kant wordt Scheiding genoemd. De weg zelf loopt verder door langs de grens van de twee provincies.

Dwars door Scheiding loopt de buurtschap De Puntpaal, vernoemd naar de provinciale grenspaal 13. Soms wordt met Scheiding alleen de bewoning te zuiden van De Puntpaal bedoeld. Dan valt het alleen onder Drachtstercompagnie. Dit stuk was vroeger de grens van de gemeenten Smallingerland en Opsterland. Het vormt ook de oorsprong van de buurtschap, de bewoning ligt er ook aan de zijstraten.

Maar ook het noordelijke deel boven De Puntpaal behoort eigenlijk tot Scheiding, aan de Groningse grens valt de bewoning onder Opende, er zit aan die kant ook een zandwinningsbedrijf. Bij de Folgensterloane valt het onder Houtigehage. De Folgensterloane gaat uiteindelijk over in de buurtschap Luchtenveld.

De roman Rjochtdei op de Skieding van Rink van der Velde uit 1993 speelt zich af in Scheiding en De Puntpaal.