Schermerhorn (plaats)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Schermerhorn
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Wapen van Schermerhorn
(Details)
Schermerhorn (plaats)
Schermerhorn (plaats)
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Alkmaar Alkmaar
Coördinaten 52° 36′ NB, 4° 53′ OL
Algemeen
Inwoners ongeveer 1200
Detailkaart
Locatie in de gemeente Schermer
Locatie in de gemeente Schermer
Foto's
Schermerhorn gezien naar het noorden
Schermerhorn gezien naar het noorden
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Schermerhorn is een dorp in de gemeente Alkmaar, in de provincie Noord-Holland.

Geschiedenis[bewerken]

Het dorp is gelegen op wat ooit het Schermereiland was; dit eiland ontstond rond 1100 nadat het veen van wat nu de Beemster en de Schermer polders wegsloeg. Een deel van het eiland werd omdijkt, en het dorp werd vooral op die dijk gebouwd. Het deel dat niet omdijkt werd, is de huidige Eilandspolder. De Beemster en de Schermer waren door een binnenwater, het Zwet, met elkaar verbonden.

Het water dat Schermerhorn omringde was brak, en vissers en later ook walvisjagers hadden Schermerhorn als hun thuishaven. Het maritieme verleden is in de Hervormde kerk onder andere aanwezig in de vorm van grafstenen en scheepsmodellen. Aan de grootste bedreiging die de zee vormde kwam met de inpoldering van de binnenmeren die rond 1600 begon een einde. Vlak bij Schermerhorn zijn van de windmolens die daarvoor werden gebruikt nog een aantal bewaard gebleven: Ondermolen C, Ondermolen D, Bovenmolen E, Bovenmolen G, Ondermolen K en Poldermolen O.

Tot en met 31 december 2014 was Schermerhorn onderdeel van de gemeente Schermer. Op 1 januari 2015 ging de plaats samen met de gemeente op in de gemeente Alkmaar.

De hervormde kerk[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie Hervormde kerk (Schermerhorn) voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Reeds in 1450 stond op de plaats van de huidige kerk een kapel. Deze kapel werd in 1526 vergroot tot kruiskerk. De volgende eeuw, in 1614, werd deze kerk vernietigd door een wervelstorm. Rond 1630 was er weer een plan om een kerkje te bouwen. De bouw begon in 1634. in 1636 werd deze huidige kerk in gebruik genomen.

Op het hoger gelegen land, werden de huizen en schuren dicht opeen gebouwd. Hierdoor bleek dat naast het water ook het vuur een vijand van Schermerhorn was. Het noordelijk deel (het Westeinde) is eens grotendeels door brand verwoest. Deze verwoestende brand is in miniatuur nagebouwd en kan worden bekeken in de hervormde kerk.

Afbeeldingen[bewerken]

Bekende inwoners[bewerken]

Geboren
  • Nic Jonk (1928-1994), beeldend kunstenaar
Overleden

Zie ook[bewerken]