Schermscheefbloem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schermscheefbloem
Schermscheefbloem
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Brassicales
Familie:Brassicaceae (Kruisbloemenfamilie)
Geslacht:Iberis
Soort
Iberis umbellata
L. (1753)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Schermscheefbloem op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De schermscheefbloem (Iberis umbellata) is een eenjarige plant uit de kruisbloemenfamilie (Brassicacea). De soort komt van nature voor in Zuid-Europa en is ingeburgerd in België. In Nederland is de soort verwilderd. De soort wordt in de siertuin gebruikt. Het aantal chromosomen is 2n = 34.[1]

De plant wordt 15-60 cm hoog en heeft een rechtopgaande, naar boven sterk vertakte en uitgespreide stengel. De bladeren zijn 15–25 mm lang. De rozetbladeren en de onderste stengelbladeren zijn langwerpig of lancetvormig en hebben een getande rand. De middelste en bovenste stengelbladeren zijn lineair-lancetvormig en gaafrandig.

De schermscheefbloem bloeit vanaf juni tot in september met bloemen, die van wit naar paars of roze verkleuren. De bloeiwijze is een tros, die aanvankelijk schermachtig is. De buitenste kroonbladen zijn 8-15 mm lang en de twee binnenste zijn twee tot drie keer korter. De naam scheefkelk is afgeleid van de ongelijkheid van de kroonbladen.

De vrucht is een 5-10 mm lang hauwtje met een 2,5-4 mm lange snavel. In het bovenste deel heeft het hauwtje twee breed-driehoekige vleugels.

De schermscheefbloem komt voor op vochtige, licht beschaduwde muren, rotsachtige en beboste hellingen en beschaduwde zeeduinen.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Iberis umbellata van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.
Wikispecies heeft een pagina over Iberis umbellata.