Naar inhoud springen

Scherpenzeel (Gelderland)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Scherpenzeel
Gemeente in Nederland Vlag van Nederland
Locatie van de gemeente Scherpenzeel (gemeentegrenzen CBS 2016)
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
COROP-gebied Veluwe
Coördinaten 52° 5′ NB, 05° 29′ OL
Algemeen
Oppervlakte 13,81 km²
- land 13,79 km²
- water 0,02 km²
Inwoners
(1 januari 2024)
10.344?
(750 inw./km²)
Bestuurs­centrum Scherpenzeel
Belangrijke verkeersaders N224 N802
Politiek
Burgemeester (lijst) M.C. Teunissen-Willemsen
Economie
Gemiddeld inkomen (2019) € 25.100 per inwoner
Gem. WOZ-waarde (2019) € 275.000
WW-uitkeringen (2014) 31 per 1000 inw.
Overig
Postcode(s) 3925
Netnummer(s) 033
CBS-code 0279
CBS-wijkindeling zie wijken en buurten
Amsterdamse code 11146
Website www.scherpenzeel.nl
Bevolkingspiramide van de gemeente Scherpenzeel
Bevolkingspiramide (2023)
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Topografische gemeentekaart van Scherpenzeel, september 2022
Hervormde kerk Scherpenzeel
Wederopbouw, beeld Gerard Overeem. Jesaja 44:26, 1997

Scherpenzeel (uitspraak; Utrechts-Alblasserwaards: Sjaarpezeil, Sjaarpezeel of Schaarpezeel; Nedersaksisch: Schaarpezeel of Scharp(e)nzeel) is een dorp en gemeente in de regio Gelderse Vallei, in de Nederlandse provincie Gelderland met 10.344 inwoners (per 1 januari 2024, bron: CBS). De gemeente Scherpenzeel omvat het gelijknamige dorp met de buurtschappen Ruwinkel en De Haar en een deel van de buurtschap Moorst.

Scherpenzeel werkt met de gemeenten Rhenen, Wageningen, Ede, Barneveld, Nijkerk, Veenendaal en Renswoude samen in het regionaal samenwerkingsverband Regio Foodvalley.

Eeuwen geleden was in Nederland nog sprake van verschillende staatjes met aan het hoofd bisschoppen, graven, hertogen en landheren. Zij probeerden hun macht te vergroten door het veroveren van grond. Uiteraard ging dit gepaard met onderlinge twisten en oorlogen. In grensgebieden van die oorlogen werden versterkingen en verdedigingswerken gebouwd. Vermoedelijk was dat ook het geval op de Veluwe, in het grensgebied van de toenmalige regio’s ‘het Sticht’ (de huidige provincie Utrecht) en ‘Gelre’ (nu de provincie Gelderland). Juist in die grensgebieden werden burchten en kastelen gebouwd, die konden dienen als veilige plek.

Zo geeft de naam Scherpenzeel, toen ‘Scarpenzele’ genoemd, aanleiding te veronderstellen dat er naast een nederzetting een versterkt huis moet zijn geweest. Het laatste deel van het woord “zeel” is afgeleid van “zale” of “sale”, dat zaal of huis betekent. Het eerste deel “scherpen” kan een aanduiding zijn van de aanwezigheid van staketsels ofwel een rij scherpe palen. Het zou in dit geval dus kunnen gaan om een versterkt huis omgeven door een rij palen, het prototype dus van een oude burcht of kasteel.

In de Franse tijd kwam Scherpenzeel onder de provincie Utrecht, maar sinds 19 september 1814 hoort Scherpenzeel weer bij Gelderland.

Huis Scherpenzeel

[bewerken | brontekst bewerken]
Zie Huis Scherpenzeel voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Over dit gebouw lezen we pas in het midden van de 14e eeuw. Het was toen al bekend dat de heren van Scherpenzeel, een van de oudste riddergeslachten op de Veluwe, een belangrijke rol gespeeld hebben in de ontwikkeling van het ‘Huis Scherpenzeel’. Het huis was van oorsprong een versterkt huis met waarschijnlijk twee grachten eromheen, en er waren 'heerlijke rechten' aan verbonden. In de loop van de eeuwen is het huis verbouwd en verbeterd. In 1856 werd het 18e-eeuwse huis onder architectuur van Van Lunteren omgevormd tot buitenplaats. Toen kreeg het huis zijn tegenwoordige neogotische vorm. In die tijd was het huis in bezit van mevrouw Benudina Maria Royaards - van Naamen van Scherpenzeel en de heer Herman Royaards, die het gingen gebruiken als buitenhuis; zij woonden in Utrecht aan het Janskerkhof. Zij zijn de stamouders van de familie die thans nog het landgoed Scherpenzeel in bezit heeft: huis en koetshuis hebben de laatste decennia verschillende eigenaren en functies gehad en zijn thans in beheer bij de Stichting Vrienden der Geldersche Kasteelen.

Recente geschiedenis

[bewerken | brontekst bewerken]

In 2020 heeft de provincie aangedrongen op herindeling met Barneveld, maar dit leidde tot verzet van een grote meerderheid in de gemeente Scherpenzeel.[1] In 2021 hebben Gedeputeerde Staten van Gelderland besloten dat deze herindeling plaats zou moeten vinden per 1 januari 2023.[2] In oktober 2021 heeft de demissionair minister van Binnenlandse Zaken besloten dat de fusie niet door zou gaan.[3] Enkele uren later ontsloeg commissaris van de koning John Berends de waarnemend burgemeester Eppie Klein.

Alhoewel in de Tweede Wereldoorlog veel verwoestingen zijn aangericht, zijn in Scherpenzeel toch nog enkele monumentale panden te vinden. Tien panden staan op de Rijksmonumentenlijst. Ruim dertig panden staan op de Gemeentelijke monumentenlijst. Naast de beschermde monumenten kent Scherpenzeel ook een aantal bomen met historische, landschappelijke of ecologische waarde. Zie voor de rijksmonumenten, gemeentelijke monumenten en oorlogsmonumenten de:

Hervormde Kerk

[bewerken | brontekst bewerken]

Deze kerk met Mariatoren stamt uit de 14e eeuw. Er werden regelmatig beuken aangebouwd naarmate de bevolking zich uitbreidde. Nog enkele kostbaarheden uit de kerk zijn bewaard gebleven. De vloer van het koor bestaat uit grafzerken die uit de hele kerk daar zijn verzameld. Op de vloer zijn oude jaartallen te lezen. Het meest indrukwekkende is wel de gaaf gebleven grafsteen van Johan VI van Scherpenzeel (overleden 1619) en diens tweede vrouw Margriet van Essen. Deze zerk is ingemetseld tegen de oostgevel van het koor in de voormalige ingang. Bij deze zerk behoren vier leeuwtjes die de wapens dragen van Scherpenzeel, van Zuylen van Nijeveld (zijn moeder), van Duyvenvoorde (Wassenaar), Johans grootmoeder van moederszijde en van Renesse (de derde vrouw van Johan was namelijk Catharina van Lijnden, Vrijvrouwe van Renesse). Deze leeuwtjes staan ter weerszijden van de zerk in 2 nissen. De zerk vertoont het wapen van dit geslacht met de helm, getooid met de lelie tussen de twee vleugels. Dit wapen met lelies komt in de Vallei veel voor, zoals in Amersfoort, Amerongen en later Stoutenburg en Bunschoten.

Het Hooge Huys

[bewerken | brontekst bewerken]

Dit gebouw, uit de eerste helft van de 17e eeuw, werd in 1964 geheel gerestaureerd. De oorspronkelijke bestemming ervan is niet bekend. Wie het gebouw goed bekijkt, ziet dat boven een van de bovenramen in de westelijke helft de ontlastingsboog voor regenwater ontbreekt. Hier bevindt zich een uitstekende balk, waar mogelijk een katrol heeft gezeten om grote stukken aan op te hijsen. Volgens sommigen wijst dit op een zolder voor de opslag van balen wol. Anderen denken aan het materiaal voor het brouwen van bier; de gevonden ruime kelders onder het gebouw zouden daarop wijzen.

Dit gebouw, gerestaureerd en gemoderniseerd in 1970, werd door de familie Van Citters (Lambalgen) geschonken om zieken en ouden van dagen te huisvesten. Voor dit doel is het nog lange tijd gebruikt. Dit vroegere Wilhelmina Ziekenverpleeghuis staat ook op de monumentenlijst.

Scherpenzeel kent vier onderwijsinstellingen, alle basisscholen. Twee van deze basisscholen zijn protestants-christelijk, één school reformatorisch en één openbaar.

 1. De Korenmaat (protestans-christelijk)
 2. De Glashorst (protestants-christelijk)
 3. De Wittenberg (reformatorich)
 4. De dorpsbeuk (Openbaar)
Huidige zetelverdeling gemeenteraad
4
4
3
2
1
1
De 15 zetels zijn als volgt verdeeld:
   GBS: 4
   SGP: 4
   CDA: 3
   VVD: 2
   PRO: 1
   Van Dijk: 1

De gemeenteraad van Scherpenzeel telt vijftien zetels. De uitslagen van de gemeenteraadsverkiezingen sinds 2006 zijn als volgt:

Gemeenteraadszetels
Partij 2006 2010 2014 2018 2022
GemeenteBelangen Scherpenzeel (GBS) - 4 3 5 5[a]
SGP 2 3 3 3 4
CDA 4[b] 2 3 2 3
VVD 2 2 1 - 2
PRO Scherpenzeel
(t/m 2016: Democraten Scherpenzeel)
- 1 1 1 1
ChristenUnie 2 1 2 2 -
Democraten Scherpenzeel/PvdA 3 - - - -
Totaal 13 13 13 13 15
Opkomst 63,58%

De vorige burgemeester, Ben Visser (CU), werd op 26 september 2013 geïnstalleerd.[4] In oktober 2017 moest hij wegens ziekte terugtreden[5] en van 21 november 2017 tot 16 januari 2019 werd hij tijdelijk vervangen door Corry van Rhee-Oud Ammerveld (PvdA).[6] Op 16 januari 2019 werd zij opgevolgd door Harry de Vries (CDA).[7] Op 17 december 2020 is De Vries opgestapt als waarnemend burgemeester van Scherpenzeel.[8] Van 18 januari tot 7 oktober 2021 was Eppie Klein (SGP) waarnemend burgemeester van Scherpenzeel.[9] Hij is op 7 oktober per direct uit het ambt ontheven door de commissaris van de Koning van Gelderland.[10].

Op 9 december 2019 viel de coalitie van GemeenteBelangen Scherpenzeel, ProScherpenzeel en ChristenUnie na onenigheid over een mogelijke fusie met de Gemeente Barneveld. Op diezelfde avond vormde GemeenteBelangen Scherpenzeel een nieuwe coalitie met de Staatkundig Gereformeerde Partij.[11]

Vanaf 7 december 2021 was Wimar Jaeger (D66) waarnemend burgemeester van Scherpenzeel.[12] Sinds 15 december 2022 is Marieke Teunissen (VVD) burgemeester van Scherpenzeel, de eerste Kroonbenoemde burgemeester van Scherpenzeel sinds 2018.[13]

Verkeer en vervoer

[bewerken | brontekst bewerken]

Langs Scherpenzeel loopt de N224 waarop de N802 uitkomt.

Vroeger had Scherpenzeel een eigen station samen met Woudenberg: station Woudenberg-Scherpenzeel.

In het verleden liep de provinciale weg dwars door het dorp. Begin jaren '90 van de twintigste eeuw is de provinciale weg verlegd rondom het dorp.


Bedrijvigheid

[bewerken | brontekst bewerken]

De grootste werkgever van Scherpenzeel is Interface (voorheen bekend als Heuga). Interface is gevestigd op het industrieterrein 'Het Zwarte Land'. Het internationale (Amerikaanse) bedrijf telt 5500 medewerkers en Scherpenzeel is voor Interface het centrum voor Europa, Australië en Azië.

Scherpenzeel kent verder veel kleine bedrijven. Zij hebben zich verenigd in de Ondernemersvereniging Scherpenzeel.

De lokale omroepen Valleiradio.nl en Midland FM zijn gericht op Scherpenzeel, maar ook op Renswoude, Woudenberg en Veenendaal.

Kerk en geloof

[bewerken | brontekst bewerken]

Scherpenzeel ligt in de Bijbelgordel en een groot gedeelte van de bevolking is christelijk, van wie veel bevindelijk gereformeerden. Er zijn dan ook veel kerken:

De laatste jaren is vooral de Gereformeerde Gemeente fors gegroeid. In de nieuw te bouwen wijk Renes is in mei 2013 een nieuw kerkgebouw geopend waar ruimte is voor 1.562 mensen. De capaciteit van het kerkgebouw kan worden uitgebreid naar 2000 mensen.[14][15]

Op zaterdag 20 augustus 2022 liep de route van de tweede etappe (van 's-Hertogenbosch naar Utrecht) van de Ronde van Spanje 2022 door Scherpenzeel.[16]

Geboren in Scherpenzeel

[bewerken | brontekst bewerken]

Woonachtig geweest in Scherpenzeel

[bewerken | brontekst bewerken]
Huis Scherpenzeel

Aangrenzende gemeenten

[bewerken | brontekst bewerken]
   Aangrenzende gemeenten   
               Vlag Barneveld Barneveld 
           
 Vlag Woudenberg Woudenberg (U)   Vlag Renswoude Renswoude (U) 
           
                 
[bewerken | brontekst bewerken]

Aantal inwoners op 1 januari

[bewerken | brontekst bewerken]
Inwoners
Jaar Man Vrouw Totaal
2023 10.389
2022 5.197 5.121 10.318
2021 10.128
2020 9.880
2019 9.874
2018 4.841 4.910 9.751
2017 4.810 4.894 9.704
2016 4.705 4.824 9.529
2015 4.697 4.825 9.522
2013 4.642 4.761 9.403
2022
Leeftijdklasse Man Vrouw Totaal
0-9 653 672 1.325
10-19 602 628 1.230
20-29 661 713 1.374
30-39 620 622 1.242
40-49 563 589 1.152
50-59 692 702 1.394
60-69 530 550 1.080
70-79 564 452 1.016
80-89 252 169 421
90-99 58 24 82
100-109 2 2
Zie de categorie Scherpenzeel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.