Scheve Klap

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Scheve Klap
Gehucht in Nederland Vlag van Nederland
Scheve Klap (Groningen)
Scheve Klap
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Eemsmond Eemsdelta
Coördinaten 53° 16′ NB, 6° 58′ OL
Overig
Postcode 9945 TD
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Scheve Klap is een gehucht op de grens van de gemeenten Eemsdelta en Oldambt aan de Heemweg van Woldendorp naar de N362. Het ligt ten oosten van Kopaf, ten zuiden van Zomerdijk, ten zuidwesten van Woldendorp en ten noordoosten van Nieuwolda. Het gehucht ligt aan de Termunterzijldiep en heeft ongeveer 5 huizen.

Het plaatsje is genoemd naar de gelijknamige ophaalbrug (in Groningen ook klapbrug of klap genoemd) over het Termunterzijldiep. Een voorloper was de Schieve Tille (1658), afgebeeld als d'Scheeve till of Scheve Til op de provinciekaarten van Nicolaas Visscher van omstreeks 1680 en Beckeringh uit 1781.[1] Deze laatste brug is vermoedelijk kort na het graven van het kanaal in 1601 gebouwd, omstreeks 1830 werd hij vervangen door een klapbrug. Omdat de brug in de bocht van het kanaal ligt, maakt de weg een kleine slinger, waardoor de brug scheef in de weg ligt. De Heemweg werd Schevetilsterweg genoemd, later Scheveklapsterweg of Scheveklapsterdwarsweg. Ook staat hij wel als Wagenborgerweg op de kaart.

Het uitgestrekte gebied tussen de Heemweg en de Zomerdijk staat bekend als De Heemen. Hier was tot ver in de 17e eeuw verspreide bewoning te vinden. Het gebied behoorde vanouds gedeeltelijk tot het kerspel Nieuwolda, maar werd in 1808 bij de gemeente Termunten gevoegd.

Bij de Scheveklap stond sinds ongeveer 1794 een van de beide watermolens van het waterschap Weerdijk, ook wel Scheveklapster Watermolen genoemd. Hij werd, in 1890 vervangen door een stoomgemaal en in 1924 door een elektrisch gemaal, herbouwd in 1947 en in 1975 buiten gebruik gesteld.

De Scheveklapstermolenpolder was een waterschap ten zuiden van de Heemweg, dat in 1867 opging in het waterschap Weerdijk.