Scheveningse Bosjes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Van Stolkpark en Scheveningse Bosjes
Wijk in Den Haag
Kaart
Kerngegevens
Gemeente Den Haag
Stadsdeel Scheveningen
Coördinaten 52°6'0"NB, 4°17'4"OL
Oppervlakte 111 ha.  
Inwoners
(2017)
805[1]
Overig
Wijknummer 06

De Scheveningse Bosjes liggen in het stadsdeel Scheveningen en worden begrensd door de Scheveningseweg aan de zuidwestkant, de Kerkhoflaan aan de zuidoostkant en Madurodam aan de noordkant. De Prof. B.M. Teldersweg snijdt het bos doormidden van Madurodam naar de Scheveningseweg. Aan de zeekant ligt daar een grote waterpartij.

Samen met het van Stolkpark vormt het de wijk Van Stolkpark en Scheveningse Bosjes.

Het bos is ontstaan tussen 1100 en 1400 op het jonge duinlandschap tussen Den Haag en Scheveningen. Het landschap is glooiend en heeft een vrij kalkrijke grond. Eeuwenlang bleven de gronden onbebost en werd er gejaagd. Ook waren er schaapskooien en molens, die daar ruimschoots wind vingen.

17de en 19e eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

In het midden van de 17de eeuw liet Jacob Cats een huis op Zorgvliet bouwen dat hij op 14 juli 1652 betrok. Een jaar later werd op voorstel van Constantijn Huygens de Scheveningseweg aangelegd. Er kwamen bomen langs de weg om zandverstuivingen tegen te gaan. Op 5 december 1666 werd de weg geopend. Langzamerhand ontstond er een gemengd bos.

Tussen 1892 en 1895 werden de Nieuwe Scheveningse Bosjes aangelegd als werkverschaffingsproject voor werklozen. Dit bos ligt ten Oosten van de Witte Brug en het Belgisch Park.

20ste eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

De ontwikkeling van het bos werd ernstig verstoord door de Tweede Wereldoorlog toen veel bewoners er hout kapten. In de jaren na de oorlog zijn grote delen opnieuw aangeplant. Aan het begin van de 20ste eeuw lijkt het bos nog meer op een park. De bomen waren nog jong en de paden breed. Er was ook een prieel op een heuvel (de Belvédère), vanwaar je een mooi uitzicht had.

Het gebied is in de 20e eeuw aangewezen tot een beschermd stadsgezicht.

21ste eeuw[bewerken | brontekst bewerken]

In 2001 is Cityduinpark gelanceerd, een plan om allerlei groengebieden in Den Haag weer met elkaar te verbinden. In dit plan zijn opgenomen de Scheveningse en Nieuwe Scheveningse Bosjes, het Westbroekpark, het Hubertuspark en park Sorghvliet, waar vroeger Jacob Cats woonde. Deze zijn veelal door de Haagse Beek en door brede straten van elkaar gescheiden.

Beheer[bewerken | brontekst bewerken]

Om het bos te dunnen worden paarden gebruikt die de grond minder beschadigen dan zware tractors. Twee factoren zijn belangrijk om tot een goed beheer te komen, het onderhoud van de natuur en de veiligheid van de recreanten.

Monumenten[bewerken | brontekst bewerken]

In de Scheveningse Bosjes staan verschillende monumenten, onder andere:

Recreatie[bewerken | brontekst bewerken]

Behalve de hoofdpadenstructuur van voet-, fiets- en ruiterpaden is er een grote zandspeelplaats met ernaast een skatebaan. Aan de noordzijde van het bosgebied ligt de Miniatuurstad Madurodam en het tennispark De Bataaf. Het bosgebied wordt door de Prof. B.M. Teldersweg min of meer in twee delen gesplitst.

Werkgroep[bewerken | brontekst bewerken]

De bewonersorganisatie Archipel/Willemspark richtte in 1995 een werkgroep op om de belangen van omwonenden te behartigen en daarover contact te houden met de gemeente. De voornaamste overlast kwam van homo's die al jaren elkaar ontmoeten in de bosjes en daar allerlei afval achterlaten. Inmiddels is het bezoek van homo's sterk afgenomen.

Wijkcode[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]