Narcinidae

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Schijfroggen)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Narcinidae
Narcine bancroftii (kleine stroomrog)
Narcine bancroftii (kleine stroomrog)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse:Elasmobranchii (Haaien en roggen)
Superorde:Batoidea (Roggen)
Orde:Torpediniformes
Familie
Narcinidae
Gill, 1862
Afbeeldingen Narcinidae op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Narcinidae op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De stroomroggen Narcinidae vormen een familie binnen de orde van de Torpediniformes. Het zijn kraakbeenvissen (onderklasse haaien en roggen) die leven op de zeebodem. Soms worden de sluimerroggen als onderfamilie Narkinae ingedeeld bij deze familie.

Kenmerken[bewerken]

Zij hebben grote, afgeronde borstvinnen en een lange staart. Zij kunnen stroomschokken produceren, maar doen dit waarschijnlijk alleen ter verdediging en niet om prooien te verlammen. Hun naam is afgeleid van het Griekse Narke dat verlamming of verdoving betekent. Alle soorten uit deze familie zijn eierlevendbarend.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

Dit is een familie van zoutwatervissen uit tropische en subtropische klimaatgebieden over de hele wereld. Ze leven in riviermondingen, baaien en bij stranden op een zandige of modderige bodem, maar komen ook voor tot op een diepte van 1000 m op de helling van het continentaal plat.

Leefwijze[bewerken]

Het zijn slome bodembewonende roggen die zich voeden met kleine visjes en macrofauna. Als ze verontrust worden geven ze een stroomschok af. De elektrische spanning die daarbij gemeten is, ligt tussen de 8 en 37 Volt; dit is veel minder dan de schokken die sidderroggen uit de familie van de Torpedinidae kunnen veroorzaken.

Geslachten[bewerken]