Schiller Theater Place Royale

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schiller Theater Place Royale
Schiller Theater Place Royale
Locatie
Locatie Minrebroederstraat 11
Utrecht
Coördinaten 52° 6′ NB, 5° 7′ OL
Status en tijdlijn
Huidig gebruik theater met 132 zitplaaten
Detailkaart
Schiller Theater Place Royale (Binnenstad)
Schiller Theater Place Royale
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Schiller Theater Place Royale is een theater in Utrecht aan de Minrebroederstraat.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Het pand zelf is ruim 750 jaar oud [1]. Op 21 april 1766 gaf Wolfgang Amadeus Mozart in Utrecht een concert en speelde klavecimbel in het latere theater. De naam Place Royale stamt uit de tijd dat Napoleon Bonaparte in 1811 de stad bezocht en in het pand logeerde. Tot aan het het begin van de 20e eeuw werd het pand in de volksmond "het paleis van de keizer" genoemd.

Theater[bewerken | brontekst bewerken]

De Utrechtse carberatier Hennie Oliemuller zocht eind jaren 60 een eigen ruimte om op te treden en hij kreeg een tip van de heer Schiller van Openbare Werken dat het middeleeuwse pand aan de Minrebroederstraat een geschikte plek was [2]. Van 1971 tot 2000 trad Hennie op in het tot theater omgebouwde pand. Hij gaf ook ruimte aan aankomend talent; waar Tineke Schouten de bekendste van was. Het theater had toen de naam "Schiller Theater".

Verbouwing[bewerken | brontekst bewerken]

Na de dood van Hennie Oliemuller in 2000, verwaarloosde de zaal. In 2003 werd de "Stichting behoud Schiller Theater" opgericht en het pand werd door het echtpaar Steef en Hannie Schinkel eigenhandig gerenoveerd [3]. In 2005 werd aan de naam "Place Royale" toegevoegd en sinds die tijd wordt er een programma samengesteld met cabaret, toneel en muziek.