Schiphol-Oost

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schiphol-Oost
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Schiphol-Oost (Noord-Holland)
Schiphol-Oost
Situering
Provincie Vlag Noord-Holland Noord-Holland
Gemeente Vlag Haarlemmermeer Haarlemmermeer
Coördinaten 52° 18′ NB, 4° 48′ OL
Overig
Postcode 1117
Netnummer 020
Woonplaats (BAG) Schiphol
Portaal  Portaalicoon   Nederland
Verkeerstoren van Schiphol-Oost, februari 1960. Tegenwoordig is in de toren een restaurant gevestigd.

Schiphol-Oost ligt in de gemeente Haarlemmermeer ten westen van Amstelveen, in de Nederlandse provincie Noord-Holland. Het maakt deel uit van de Luchthaven Schiphol.

Schiphol-Oost is het terrein van het oude vliegveld Schiphol, gelegen tussen de Ringvaart van de Haarlemmermeerpolder en de Oostbaan. Zuidelijk ligt Oude Meer, noordelijk de buurtschap Nieuwe Meer. Tot aan de opening van het huidige Schiphol-Centrum in 1967 was dit het gebied waar zich het platform, de verkeerstoren en stationsgebouw bevonden. Van de bebouwing uit die tijd is nu niet veel meer over. De voormalige verkeerstoren staat er nog wel en doet nu dienst als restaurant. De huidige bebouwing bestaat verder grotendeels uit nieuwe kantoren, hotels en hangars. In deze hangars wordt het technisch onderhoud aan vliegtuigen uitgevoerd. Ook de KLM (Engineering & Maintenance) werkplaatsen voor het technisch onderhoud aan vliegtuigmotoren en vliegtuigcomponenten zijn hier gevestigd. Vroeger stond ook de Fokkerfabriek nabij het oude platform op Schiphol-Oost. Een deel van de luchtverkeersleiding ten behoeve van ondersteuning van het vliegverkeer in het Nederlandse luchtruim is ook gevestigd op Schiphol-Oost.

Tegen Schiphol-Oost aan bevindt zich sinds 2003 in Oude Meer een justitieel complex, met een rechtbank (dependance van de rechtbank in Haarlem), en een cellencomplex, dat een detentiecentrum en een uitzetcentrum bevat. In dit cellencomplex woedde in oktober 2005 een grote brand, waarbij elf gedetineerden omkwamen en vijftien gewonden vielen.[1]