Schipholtoren

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Schiphol: Toren-Centrum
Verkeerstorens Schiphol.jpg
Algemene gegevens
Opening 1991
Locatie Schiphol
Coördinaten 52° 18′ NB, 4° 46′ OL
Technische gegevens
Hoogte 101,17 m
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Luchtvaart
Schiphol: Toren-West
Verkeerstoren polderbaan.JPG
Algemene gegevens
Opening 2003
Locatie Schiphol
Coördinaten 52° 20′ NB, 4° 43′ OL
Technische gegevens
Hoogte 59 m
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Luchtvaart

Luchthaven Schiphol heeft twee verkeerstorens in gebruik: de grote verkeerstoren op Schiphol-Centrum ('Toren-Centrum') en een kleinere toren ('Toren-West') bij de Polderbaan. Toren-Centrum is het grootst, er kunnen maximaal negen verkeersleiders tegelijk werken. De kleinere Toren-West biedt plaats aan maximaal vier verkeersleiders.

Het wordt vaak gedacht dat Toren-Centrum de hoogste verkeerstoren van de wereld is, maar er zijn verschillende verkeerstorens hoger dan die van Schiphol. Zo is die van Luchthaven Wenen 109 meter hoog, en die van Bangkok 132 meter hoog. In Vancouver staat een 142 meter hoge verkeerstoren gebouwd op een wolkenkrabber.

In beide verkeerstorens zijn verkeersleiders van Luchtverkeersleiding Nederland (LVNL) werkzaam. Zij dragen er zorg voor de plaatselijke luchtverkeersleiding (starts en landingen).

De operationele ruimte van Toren Centrum bevindt zich zo’n 90 meter boven de grond, die van Toren-West 50 meter. Vanuit beide torens regelen de verkeersleiders, de ground controllers en de verkeersleidingsassistenten al het luchtverkeer in een straal van bijna 15 kilometer rondom Schiphol. Ook begeleiden zij het andere (grond)verkeer op de luchthaven.

Schipholtoren West[bewerken]

In 2003 werd de zogeheten vijfde baan geopend, die na een prijsvraag de Polderbaan werd genoemd. Deze baan bleek bij oplevering voor de verkeersleiding te ver van de centrale verkeerstoren te liggen, waardoor het noodzakelijk was overhaast en zonder bouwvergunning een tweede verkeerstoren te bouwen in de buurt van de nieuwe baan. De al bestaande 36 meter hoge radartoren is gebruikt als steunpilaar voor de operationele ruimte.