Schiplaken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schiplaken
Plaats in België Vlag van België
Schiplaken (België (hoofdbetekenis))
Schiplaken
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Vlaams-Brabant Vlaams-Brabant
Gemeente Vlag Boortmeerbeek Boortmeerbeek
Coördinaten 50° 59′ NB, 4° 32′ OL
Detailkaart
Schiplaken (Vlaams-Brabant)
Schiplaken
Locatie in Vlaams-Brabant
Portaal  Portaalicoon   België

Schiplaken is een dorpskern van de gemeente Boortmeerbeek in de Belgische provincie Vlaams-Brabant. Het maakt deel uit van Hever, een deelgemeente van Boortmeerbeek. Schiplaken ligt ten zuiden van Boortmeerbeek en Hever. Schiplaken is de enige dorpskern van Boortmeerbeek die ten zuiden van de Leuvense Vaart ligt.

Uitzicht[bewerken]

Schiplaken is een vrij groen dorp dat bijna uitsluitend bestaat uit residentiële wijken. Het ligt ingeklemd tussen het Bloso Domein van Hofstade en het Schiplakenbos. De residentiële buurt bevindt zich bijna volledig ten noorden van het oorspronkelijke dorpscentrum, waardoor de vreemde situatie ontstaat dat de kerk geografisch gezien helemaal aan de rand van het dorp staat. De grote residentiële wijk Lievekesbossen als deel van Schiplaken ligt noordoostelijk een beetje verwijderd van de rest van het dorp.

In het Schiplakenbos bevindt zich het "Kasteel van Schiplaken". Het bestond al vele eeuwen maar het huidige kasteelgebouw werd pas opgetrokken in de vroege 20e eeuw; de dienstgebouwen dateren uit de 18e en 19e eeuw.

Heilige Familiekerk

Geschiedenis[bewerken]

18e eeuw[bewerken]

Op de Ferrariskaarten uit de jaren 1770 is duidelijk vast te stellen dat er toen van een dorp nog geen sprake was. Verspreid over de Biest- en Venstraat stonden alles tezamen nog geen 25 boerderijtjes, allen zeer verspreid gelegen. Een kerk stond er niet, maar er was wel het Château de Gottendys. De directe omgeving was, nog veel meer dan vandaag, beheerst door bossen, met name het Plantsoenbosch. Een heel eind naar het westen was er voorts nog het Château de Scheplaeken, waar het later ontstane dorp naar genoemd is.

19e eeuw[bewerken]

Tot in de 19e eeuw bestond Schiplaken hoofdzakelijk uit bos en heide, al begon het gehuchtje zich wel meer en meer te ontwikkelen. Zo zijn er in de Atlas der Buurtwegen (1841) toch al een 40-tal woningen te zien.