Schoolbus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Engelse schoolbus
Amerikaanse schoolbus

De schoolbus is een vorm van besloten busvervoer, waarmee leerlingen worden vervoerd naar en van school.

De bus rijdt in het algemeen volgens een vast traject met een aantal vaste haltes. In de ochtend heen en aan het eind van de middag terug. Om gebruik te maken van de schoolbus, is meestal een speciaal abonnement noodzakelijk.

De oorspronkelijk chromaatgele Amerikaanse School Bus is doorgaans uitgerust met speciale veiligheidsapparatuur en verkeerssignalen. De Amerikaanse verkeerswetgeving schrijft voor dat al het andere verkeer tot stilstand moet komen als een schoolbus met rode knipperlichten en door het uitklappen van een stopbord aangeeft te stoppen om schoolkinderen in of uit te laten stappen.

In Europa worden meestal bussen ingezet van een touringcar- of reguliere lijndienstmaatschappij. Deze zijn vaak niet als schoolbus herkenbaar.

In Europa worden oude Amerikaanse schoolbussen gebruikt voor bijzonder vervoer zoals bruiloften, promotiedoeleinden en evenementenvervoer.

Trivia[bewerken]

  • De speciale kleur geel van de Noord-Amerikaanse schoolbussen staat, vooral in de VS en Canada, bekend als schoolbusgeel. De kleur werd vastgesteld in 1939, samen met een reeks afspraken over afmetingen en andere eigenschappen van schoolbussen.[1]
schoolbusgeel
— Kleurcoördinaten —
Hex #FFD800
RGBa (r, g, b) (255, 216, 0)
CMYK (c, m, y, k) (1, 12, 100, 0)
HSV (t, v, i) (36°, 100%, 50%)
a: genormaliseerd naar [0–255] (byte)