Schooldistrict

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een schooldistrict (Engels: school district) is een district dat speciaal in het leven is geroepen om lokaal openbaar lager en secundair onderwijs aan te bieden. De Verenigde Staten werken volgens dit systeem, waar je woonplaats bepaalt onder welk schooldistrict je valt en in welke school of scholen je dus kan inschrijven. In Hongkong bestaan er in het lager onderwijs schoolnetten met dezelfde functie.

Verenigde Staten[bewerken | brontekst bewerken]

In de Verenigde Staten horen de meeste kleuter-, lagere en secundaire scholen in het openbaar onderwijs toe aan een schooldistrict. Zo'n district omvat vaak meerdere scholen, in grote steden soms honderden scholen. In 2016 telde het land zo'n 13.000 schooldistricten met gemiddeld 5000 leerlingen.

De inrichting van schooldistricten verschilt sterk van staat tot staat en soms ook binnen de staatsgrenzen. De meeste schooldistricten zijn onafhankelijke overheidsagentschappen opgericht door wetgeving op het niveau van de staat. Elk schooldistrict komt overeen met een welbepaald grondgebied, dat kan samenvallen met de grenzen van een stad of een county, of daar los van staat. Het district krijgt de opdracht om, als enige, openbaar onderwijs aan te bieden binnen dat grondgebied.

Doorgaans wordt een schooldistrict geleid door een board of education of school board. De leden ervan worden verkozen, aangesteld en/of ambtshalve afgevaardigd. Het school board duidt een superintendent aan om de scholengemeenschap te overzien.

In bepaalde staten hebben schooldistricten een (beperkt) recht om belastingen te heffen.

In de meeste zuidelijke staten zijn schooldistricten geen onafhankelijke instellingen, maar vormen ze een onderdeel van het countybestuur of vallen ze op z'n minst samen met de countygrenzen. In Hawaï is er één district voor de hele staat. Ook Washington D.C. en Puerto Rico, twee territoria, hebben een eengemaakt schooldistrict.