Schoolkamp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het schoolkamp is in Nederland een buitenschoolse activiteit in het basisonderwijs of het voortgezet onderwijs. Hierbij verblijven kinderen van een of meer groepen gezamenlijk enkele dagen buiten school in een kampeergelegenheid of -boerderij.

Met een dergelijk kamp wordt beoogd om de band tussen leerlingen te versterken. Kinderen leren er om zelfstandig activiteiten te ondernemen. Het kan zijn dat het voor kleuters de eerste keer is dat zij zonder hun ouders ergens verblijven.

De schoolkampen voor middelbare scholieren worden vaak anders genoemd, bijvoorbeeld "werkweek". Het doel is hier vaak: nadere kennismaking, groepsvorming en leren samenwerken.

Ook hebben de leerlingen corvee (bijvoorbeeld schoonmaken, afwassen of opruimen) en leren zo zelf huishoudelijke taken uit te voeren (wat ook niet vanzelfsprekend is bij alle leerlingen). Doordat de leerlingen (en leraren) in een andere context samen zijn en andere activiteiten dan gewoonlijk ondernemen, wordt de onderlinge band versterkt; soms raken leerlingen die elkaar op school niet konden uitstaan ineens bevriend.

De werkweek geldt vaak als iets waar naar wordt uitgekeken door de leerlingen.

Vlaanderen[bewerken]

In Vlaanderen bestaan openluchtklassen, een gelijkaardig concept waarbij er een grotere nadruk ligt op groepsvorming door middel van buitenactiviteiten en minder op het didactische.