Schoolvakantie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een schoolvakantie is een aaneengesloten periode waarin er op scholen geen lessen zijn.

Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Vakantieregio's in Nederland
 Noord
 Midden
 Zuid

De Nederlandse overheid legt de periode van de zomer- en kerstvakantie vast en geeft adviesdata voor de andere vakanties. Waar mogelijk worden de periodes gespreid zodat Noord-Nederland, Midden-Nederland en Zuid-Nederland op verschillende momenten schoolvakantie hebben, of ten minste de vakantie op een ander moment beginnen en beëindigen. Deze vakantiespreiding werd ingevoerd om toeristische trekpleisters en vooral de wegen ernaartoe niet te overbelasten. Vakantiespreiding kan ongemakkelijk zijn voor ouders die meerdere kinderen hebben op scholen met verschillende vakantieperiodes of zelf op een school werken die een andere vakantieperiode kent dan die van hun kinderen.

De voorjaarsvakantie wordt "carnavalsvakantie" genoemd waar carnaval gevierd wordt. In de praktijk betekent het ook dat de vakantieregio Zuid-Nederland afwijkt van de adviesdata wanneer carnaval buiten de geadviseerde data voor de voorjaarsvakantie valt. Dat is zeven weken voor Pasen zodat carnaval op z'n vroegst 1 februari en uiterlijk 7 maart begint.

België[bewerken | brontekst bewerken]

In de jaren 80 heeft België vakantiespreiding getest waarbij het Franstalig onderwijs andere data hanteerde dan het Nederlandstalig onderwijs, maar dat werd na één jaar afgevoerd. Vanaf schooljaar 2022-2023 worden schoolvakanties in het Franstalig onderwijs en Wallonië hervormd. De zomervakantie wordt ingekort, de krokus- en herfstvakantie verlengd tot twee weken. [1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]