Schoonebeker Diep

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schoonebeker Diep
Schoonebeker Diep
Bron Twist
Monding Stadsgracht van Coevorden
Stroomt door Drenthe
Het Schoonebeker Diep bij de grensovergang tussen Schoonebeek en Emlichheim
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Schoonebeker Diep (Drents: Skoonebeker Diep) is een waterloop in Schoonebeek die de grens vormt tussen Nederland en Duitsland.

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De waterloop ontspringt in het Duitse Nedersaksen ten zuidoosten van Twist. Via het Coevorden-Piccardiekanaal en het Coevorden-Vechtkanaal staat het Schoonebeker Diep in verbinding met de Overijsselse Vecht.

Luchtwachttoren[bewerken | brontekst bewerken]

Langs het Schoonebeker Diep staat een luchtwachttoren uit de Koude Oorlog, destijds gebouwd om onder het bereik van de radar vliegende vijandelijke toestellen te kunnen opmerken. Hij staat ter hoogte van de grensovergang Schoonebeek - Emlichheim, langs de N853. Het is Luchtwachttoren 7Z3 - Schoonebeek. Dit is een raatbouwtoren van ruim 12 meter hoog. De toren is gebouwd in 1954 en is een provinciaal monument.[1] De luchtwachttoren is in slechte staat.

Spelling[bewerken | brontekst bewerken]

De spelling van de naam van de waterloop is divers. Zo noemen verschillende betrouwbare bronnen de waterloop Schoonebeker Diep, Schoonebeeker Diep of Schoonebekerdiep. Op het ijzeren hek bij de grensovergang wordt de eerstgenoemde spelling gehanteerd. In de volksmond wordt het Schoonebeker Diep de Stroom genoemd, in Nieuw-Schoonebeek gebruikt men doorgaans de aanduiding "de Beek". In Duitsland wordt dit water de Grenzaa (Grens Aa) genoemd.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Schoonebeker Diep van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.