Schoorwal van Arabat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Sivash i Strelka.jpg

De Schoorwal van Arabat (Oekraïens: Арабатська стрілка; Russisch: Арабатская стрелка; Krimtataars: Arabat beli) is een schoorwal aan de oostkant van de Krim. Dit zandige schiereiland scheidt de Zee van Azov van de Syvasj, een brakke en moerassige lagune. De Schoorwal van Arabat is ongeveer 100 km lang en de breedte varieert van 270 meter tot 8 km.

De schoorwal is op natuurlijke wijze ontstaan door sedimentatie in de jaren 1100 tot 1200. In 1835 werd er een weg over gelegd voor de postkoetsen.

De schoorwal begint bij het Schiereiland van Kertsj in het zuiden en eindigt tegenover Henitsjesk bij de smalle Straat van Henitsjesk, de enige verbinding tussen de Syvasj en de Zee van Azov.

In administratief opzicht was de schoorwal een deel van de Krimse Autonome Socialistische Sovjetrepubliek, en vervolgens een deel van de Krimse Oblast van de Russische SFSR. Na de overdracht van de Krimse Oblast aan Oekraïne in 1954 werd het noordelijke deel van de schoorwal overgedragen aan de Oekraïense Oblast Cherson terwijl het zuidelijke deel van de schoorwal bij de Krim bleef.