Schotse vouwoorkat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schotse vouwoorkat
Lilac Schotse vouwoorkater
Lilac Schotse vouwoorkater
Basisinformatie
Oorsprong Schotland
Lijst van kattenrassen

De Schotse vouwoorkat is een kattenras.

Naamgeving[bewerken]

De Engelstalige naam die ook wel in Nederland gebruikt wordt, is Scottish Fold. De langharige rasvariëteit wordt Highland Fold genoemd. Dieren uit de fok die geen gevouwen oren bezitten worden foktechnisch aangeduid met "Straight".

Geschiedenis[bewerken]

Het ras werd voor het eerst in 1961 door een Schotse fokker gecreëerd in Schotland op diens boerderij. Een van de boerenkatten daar, "Susie" had gevouwen oren en met kruisingen met de Brits korthaar en huiskatten werd een raspopulatie opgebouwd na registratie van de poes zelf. Alle wereldwijd voorkomende geregistreerde Schotse vouwoorkatten stammen van deze ene kat af. De oorzaak van het gevouwen zijn van de oren is niet zoals bij de hond een onschuldig gegeven, maar is een bij-effect van een autosomaal dominant gen wat in heterozygote vorm variabel progressief voortschrijdende deformaties aan het kraakbeen in de extremiteiten van het dier kan veroorzaken (oren, poten en staart) en in homozygote vorm leidt tot een zwaar kreupel dier met een beperkte levensverwachting.

Fokkerij[bewerken]

Fokkers kruisen geen dieren met elkaar die beiden gevouwen oren hebben omdat dan statistisch gezien een kwart van de nakomelingen zeer gehandicapt zijn (de homozygoten). In Europa is de Brits korthaar de geprefereerde partner voor een Schotse Vouwoorkat, in Amerika wordt zowel de Britse Korthaar als de Amerikaans korthaar gebruikt. Uit een dergelijke combinatie komen statistisch gezien vijftig procent nakomelingen met de kraakbeendeformatie die tevens vaak de gewenste vouworen heeft en vijftig procent dieren zonder deze afwijking. Per dier dat het Fd-gen heeft wisselt de mate van progressiviteit in de ontwikkeling van de deformatie. De kittens met het Fd-gen krijgen ca. 21 dagen na de geboorte de gewenste gevouwen oren. De mate van deformatie van de oren is variabel. De vormdeformatie van het oor kan leiden tot een enkele vouw, een dubbele of een driedubbele, waarbij de kleine oren tegen het hoofd aan komen te liggen. In extreme gevallen kan het oor zelfs in zo grote mate aangedaan zijn dat er nauwelijks sprake is van een zichtbare oorschelp en er enkel nog wat rudimentair bot en kraakbeenweefsel onder de vacht aanwezig zijn. In de loop der tijd kunnen ook afwijkingen aan de andere extremiteiten verschijnen (poten, staart en elders in het lichaam). Hoe snel en hoe progressief dit proces zich voltrekt wisselt per dier. Aan het eind van het leven kan een dier op meerdere plaatsen in het lichaam zijn aangedaan. Goede fokkers gebruiken ook geen dieren met staande oren (Straights) uit een ouder met gevouwen oren omdat deze mogelijk wel de kraakbeendeformatie kan hebben maar deze niet of niet duidelijk toont in de oren.

Erkenning[bewerken]

Het ras wordt door overkoepelende raskattenorganisaties in de Verenigde Staten (CFA, TICA, ACFA) en Canada (CCA) erkend doch niet door de Europese overkoepelende raskattenorganisatie FIFe. In Duitsland is de fok zelfs geheel verboden. De reden daarvoor is dat het kenmerk van de gevouwen oren geen onschadelijk gegeven is zoals bij de hond, maar onderdeel van een erfelijke afwijking die in de loop der tijd progressieve deformaties geeft waardoor de kat gezondheidsproblemen door de kraakbeenwoekeringen kan krijgen. Dit leidt in de poten tot problemen met voortbewegen en chronische pijn. Het ras komt zowel in kortharige als langharige Highland Fold vorm voor aangezien de gekozen outcrosspartners de recessieve eigenschap voor langhaar soms dragen.

Omschrijving[bewerken]

De Schotse vouwoorkat heeft een lijf met sterke rug, robuuste poten en een middellange staart. Hij heeft kleine oren op een ronde kop. De vacht is kort, dicht ingeplant in alle kleuren en patronen. Het karakter is kalm, huiselijk, rustig en introvert.

Afbeeldingen[bewerken]