Schottische

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

De schottische, is een Duitse, Hongaarse, Oostenrijkse, Zwitserse en Zweedse volksdans. Hij lijkt op de polka en is verwant aan de Rheinländer en de Beierse polka.

Oorsprong[bewerken]

De naam "Schottische" is vermoedelijk een afgeleide van de valse écossaise (Schotse wals). Deze was al rond 1810 bekend. Een voorloper is de voor 1800 in heel Duitsland verbreide "Hopser".

Vormen[bewerken]

In verscheidene regio's in West-Europa worden onder de naam "Schottisch(e)" allerlei dansvormen aangeduid: rheinländer-vormen (ook in Zweden), de Beierse polka, in vele regio's wordt ook een langzame polka-rondedans met of zonder huppelen een "Schottisch" genoemd.

De basispas is een op de polkapas gelijkende wisselpas met of zonder afsluitende huppel.

Beschrijvingen[bewerken]

Hongaarse Schottische[bewerken]

In de omgeving van Wenen, in het gebied tussen Gmünd, Bratislava en Puchberg am Schneeberg komen er ettelijke overgeleverde dansen voor met een vluchtige pas - de "Schottischtupftritt" - die alle „Schottisch“ heten. Ze gaan terug op een gemeenschappelijke oorsprong, geheten "Hongaarse schottische". Een daarvan is de "Schottische uit Gmünd" in het Opper-Oostenrijkse Waldviertel, die in 1934 door Hans Schölm opgetekend werd.

Externe links[bewerken]