Schouwer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Schouwer (Engels: Auror) is een beroep dat voorkomt in de Harry Potterboekenreeks van de Britse schrijfster J.K. Rowling.

De Engelse naam voor Schouwer, Auror, komt waarschijnlijk van het Latijnse woord Aurora, wat einde van het duister betekent.

Beroep[bewerken | brontekst bewerken]

Schouwers zijn werkzaam voor het Ministerie van Toverkunst. Hun taak is het opsporen en gevangennemen van Duistere Tovenaars, en dan vooral de volgelingen van Heer Voldemort, de zogenaamde Dooddoeners.

Het vak Schouwer heeft een glamoureuze uitstraling. Harry Potter krijgt in de loop van het verhaal meer en meer interesse in het vak, en hij baseert zijn vakkenpakket in zijn zesde jaar dan ook op de eisen van de Schouwersopleiding.

Training[bewerken | brontekst bewerken]

Tovenaars en heksen moeten een zeer uitgebreide training volgen om Schouwer te kunnen worden. De training bestaat uit onder andere Magische Gevechtskunsten voor Gevorderden. Potentiële Schouwers moeten hun scholing op Zweinsteins Hogeschool voor Hekserij en Hocus-Pocus of een andere Toverschool met hoge cijfers hebben afgerond voordat ze überhaupt worden toegelaten op de Schouwersopleiding.

Volgens Professor Anderling moet een leerling minstens vijf P.U.I.S.T.-en hebben gehaald (Proeve van Uitzonderlijke Intelligentie en Superieure Toverkunst) en geen enkel cijfer lager dan Boven verwachting om toegelaten te worden tot de Schouwersopleiding. Vooral de vakken Toverdranken, Verweer tegen de Zwarte Kunsten, Kruidenkunde, Bezweringen en Gedaanteverwisselingen zijn van belang. Potentiële Schouwers worden verder aan verschillende stringente persoonlijkheids- en geschiktheidstests onderworpen om na te gaan hoe ze presteren onder hoge druk. Ook moeten ze zeer vergevorderd zijn in verdedigingsmagie.

De Schouwersopleiding duurt drie jaar.

Schouwers in de boekenserie[bewerken | brontekst bewerken]