Schreefloos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schreefloos lettertype
Lettertype met schreven
Helvetica en Arial zijn beide schreefloos

Schreefloos (Engelse benaming: sans serif) is de aanduiding voor een lettertype zonder schreven, dus zonder de dunne dwarsstreepjes aan het uiteinde van de verticale en horizontale balken. Hoewel in het Engels twee van oorsprong Franse woorden gebruikt worden (sans serif, letterlijk 'zonder schreef'), worden schreefloze lettertypen in het Frans zelf linéales genoemd.

Doordat het woord 'schreef' eigenlijk alleen bij typografen bekend is en tegenwoordig iedereen met de computer teksten kan opmaken, wordt de Engelse benaming tegenwoordig ook door Nederlandstaligen gebruikt. Van Dale noch het Groene Boekje vermeldt de Engelse benaming.

In de typografie worden de diverse lettertypes ingedeeld naar hun opvallendste verschijningsvorm. Grosso modo komt men dan tot drie categorieën:

Een bijkomend kenmerk van schreefloze letters is de dikte van de letter: die is overal ongeveer gelijk, terwijl de (meeste) schreefletters in hun oplopende en dalende bochten geleidelijk van dun naar dikker en weer naar dun verlopen. Er bestaan ook schreefletters met een gelijkmatige dikte, deze heten egyptiennes. Voorbeelden zijn Courier en andere schrijfmachineletters.

Een bekend schreefloos lettertype is Helvetica dat model stond voor heel wat imitaties, zoals Swiss en Arial. Veel gebruikt wordt ook een letter als Gill Sans, waarvan vele varianten bestaan. Een andere beroemde schreefloos is de letter die de calligraaf Edward Johnston ontwierp voor de London Underground.

Schreefloze letters zijn vooral geschikt voor korte tekstfragmenten: koppen, titels, citaten, enz. Langere gedrukte teksten zet men ter wille van de leesbaarheid meestal in een schreefletter. Tekst op computerbeeldschermen wordt vaak in een schreefloze letter gezet omdat de beperkte resolutie van een beeldscherm zich bij kleine letters niet goed leent voor schreefletters. Die zijn immers complexer van vorm dan schreefloze letters. Een tekstverwerker, bijvoorbeeld WordPerfect of MS Word, bevat meestal een ruim assortiment lettertypes. Bijzonder in dit opzicht is Comic Sans: een informeel schreefloos lettertype dat er toch uitziet als een script (handschrift) en zowel veel gebruikers als tegenstanders heeft.[1]