Schreiner Airways

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Schreiner Airways
IATA

AW

ICAO

SCH

Roepletters

SCHREINER

[[Bestand:
Een DHC-8-102 van Schreiner Airways in 2001
|266px|]]
Opgericht 1945
Opgeheven 2005
Hubs Brussels Airport, Rotterdam Airport, Den Helder Airport en Schiphol International Airport
Sleutelfiguren Bob Schreiner
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart

Schreiner Airways was een Nederlandse luchtvaartmaatschappij met als thuishaven Nederland. Het bedrijf voerde oorspronkelijk charters uit met passagiers en vracht.

Schreiner Luchtvaart Group, was de holding, bestaande uit diverse dochtermaatschappijen waaronder Schreiner Airways. Schreiner leverde diverse zeer gespecialiseerde diensten met haar vliegtuigen én helikopters, aan luchtvaartmaatschappijen en oliemaatschappijen, in binnen- en buitenland.

Geschiedenis[bewerken]

Het bedrijf werd in 1945 onder de naam Schreiner & Co. opgericht door de Nederlandse luchtvaartpionier Bob Schreiner (1915-1994).

1952 - Vliegveld Ypenburg. In 1952 specialiseert Schreiner zich onder de naam Aero Ypenburg, in het slepen van luchtreclame met een Piper Super Cruiser.

1953 - Texel en Botgat operaties. Op Texel Airport Schreiner voert luchtdoelsleep oefeningen uit in opdracht van het Ministerie van Defensie. In het beginsel met behulp van de Havard "Supermarine Spitfire" jachtvliegtuigen, later gevolgd door de Northrop KD2R, een op afstand bestuurbare radiografische drone. Deze gespecialiseerde operatie wordt Schreiner's contract met de langste looptijd in haar geschiedenis.

1957 - Schreiner Aero Contractors. Aero Ypenburg wordt omgezet naar de naam "Schreiner Aero Contractors".

1957 - Schreiner viert zijn 121/2 jarig bestaan

1958 - Iran. Schreiner begint een nieuwe onderneming voor de Iraanse olie-exploratie en productiebedrijven in Iran.

1959 - Libië. Voor Shell en Esso begint Schreiner te vliegen in Tripoli Libië, gebruik makend van een Piper Apache en Dornier 27.

1959 - Nigeria. Aero Contractors Nigeria werd in 1959 opgericht als een volle dochteronderneming van Schreiner Airways BV in Nederland. Het werd een bedrijf met aanvankelijk 40% Nigeriaans kapitaal in 1973 en vervolgens een 60% Nigeriaans belang in 1976. Het bedrijf begon in de vroege jaren "60 als een charter operator. Vanuit dit bescheiden begin opereerde Aero Contractors zowel Helicopters en diensten met kleine tweemotorige vliegtuigen voor alle belangrijke olie & gas en aanverwante bedrijven, die werkzaam zijn in Nigeria en in de West-Afrikaanse sub-regio. Vandaag de dag, is Aero gegroeid van luchtvaartdienstverlening voor de olie-en gas industrie, tot een ​​toonaangevende regionale carrier met geregelde diensten binnen-en buiten Nigeria. Aero voert momenteel personenvervoer uit met de Bombardier Dash8 Q300 vliegtuigen (een moderne 50-zitter turboprop) en de Boeing 737-400 en 500 varianten met 104-144 zitplaatsen. Het bedrijf heeft thans 1300 werknemers in dienst.

1960 - Rotterdam Door Schreiner werd een Luchttaxi bedrijf opgericht onder de naam Aero Taxi.

1961- Brussel. Ter ondersteuning van de handelsactiviteiten van Schreiner & Co., werd Schreiner Aircraft SA in Brussel opgericht.

1961 - De rederij "Phs. Van Ommeren" koopt 50% van de aandelen van Schreiner Aero Contractors (Nederland).

1963 - Airline Services. Schreiner Airways begint geregelde passagiersdiensten tussen Groningen-Amsterdam-Rotterdam met een de "de Havilland Dove". Schreiner Airways koopt een gebruikte Douglas DC-3 'Dakota' van KLM. Bij de Fokker fabriek werden twee gloednieuwe Fokker F-27 Friendships besteld, in afwachting van de groei van toeristen charters in Nederland.

1964 - Schreiner Airways. Samen met joint venture partner Phs. Van Ommeren ontwikkelt Schreiner verdergaande toeristische charter operaties, met Fokker F-27 en Douglas DC-7 vliegtuigen. Schreiner verhuist haar vloot van Rotterdam naar Amsterdam Schiphol. De chartervloot breidt uit met 3 Fokker F-27 en twee Douglas DC-7C's.

1967 - Indonesië. De joint venture P.T. Indonesia Air Transport werd opgericht, waarvan Schreiner Airways een meerderheid van de aandelen heeft. Operaties beginnen voor de gevestigde Oil & Gas bedrijven.

1968 - Nationale Luchtvaart School. Schreiner verwerft de "N.L.S." (Nationale Luchtvaart School ) van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Luchtvaart.

Schreiner BEA Helicopters. Schreiner Airways gaat een joint venture aan met British European Airways, en maakt gebruik van de SN61 helikopter voor offshore-activiteiten op de Noordzee.

1970 - Schreiner viert zijn 25 jarig bestaan

1970 - Petrolane Inc. Schreiner Airways verkoopt een deel van zijn aandelen in "Indonesia Air Transport" aan de Amerikaanse Oliemaatschappij Petrolane Inc.

1974 - Maleisië. Samen met de nieuwe Maleisische joint venture partner Wira Kris Schreiner, worden vliegactiviteiten vanaf Kuala Lumpur uitgevoerd van en naar de olievelden met behulp van de "de Havilland Twin Otter".

(wordt vervolgd)
2005 - Schreiner Luchtvaartgroep. Overname door de Canadian Helicopter Corporation (CHC). Het Canadese bedrijf biedt na de overname nog steeds dezelfde diensten aan vanuit Nederland onder de naam CHC Airways.

22 juni 2006 - Rotterdam The Hague Airport. Onthulling van een bronzen borstbeeld van Luchtvaartpionier Bob Schreiner, door zijn kleinzoon Olivier en luchthaven directeur Roland Wondolleck.

Luchtvloot[bewerken]

De luchtvloot van Schreiner Airways bestond uit (januari 2005):

In 2003 heeft Schreiner Airways drie Airbus A300B4's verkocht.

Externe links[bewerken]