Schuilingsoord

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Schuilingsoord
Wijk van Zuidlaren
Kerngegevens
Provincie Vlag Drenthe Drenthe
Gemeente Vlag Tynaarlo Tynaarlo
Stadsdeel Schuilingsoord
Plaats Zuidlaren
Coördinaten 53°4'44,07240"NB, 6°41'48,05513"OL
Overig
Postcode(s) 9472
Wijknummer 0500/0509
Foto's
Schuilingsoord 's winters aan de Lageweg
Schuilingsoord 's winters aan de Lageweg
Schuilingsoord in vorige eeuw
Schuilingsoord in vorige eeuw

Schuilingsoord is een wijk in het buitengebied van het Drentse Zuidlaren. Dit gedeelte van Zuidlaren was voorheen een afzonderlijk dorp binnen de gemeente Zuidlaren (nu gemeente Tynaarlo) en ligt ten zuiden van het centrum van Zuidlaren. Schuilingsoord ligt op het punt waar de Hondsrug overgaat in het Hunzedal (de Veenkoloniën). De rivier de Hunze, ook Oostermoersche vaart of Drentsch Diep genoemd, stroomt door het achterland, het Hunzedal en mondt uit in het Zuidlaardermeer.

Het dorp heeft ongeveer zeven veeteeltbedrijven, gelegen aan de Hoge- en Lageweg. Tijdens het vijfjaarlijkse Oostermoerfeest, dat van oorsprong een agrarisch oogstfeest is, neemt de bevolking van Schuilingsoord zeer actief deel, onder andere door het maken van praalwagens.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Schuilingsoord als dorp is mogelijk rond 1900 ontstaan, echter op de topografische kaarten van 1853 en de gemeentekaart van 1865 vindt men geen tekens van bebouwing.[1] In 1955 werd de Lageweg verhard.[2] Ooit heeft er achter "de schoel" een betonfabriek gestaan.[2]

Moord in Schuilingsoord[bewerken | brontekst bewerken]

Ring in de herberg van Spijkerboor (thans café 't Keerpunt) waaraan de moordenaar Anton Link vastgeketend zou zijn geweest.

In 1780 werd Schuilingsoord en omgeving verrast door de moord op Johannes Ledeboer, proponent (kandidaat-predikant) en net beroepen te Hornhuizen en Kloosterburen in de provincie Groningen. Ledeboer ontmoette in Zuidlaren de gedeserteerde soldaat Anton Link. Deze Link kreeg slechte intenties, nadat hij zag dat Ledeboer een zilveren horloge bezat en een beurs met zilvergeld. Hij bood aan de dominee op zijn route te vergezellen, omdat deze de weg niet kende. Nabij Schuilingsoord schoot hij Ledeboer dood met zijn jachtgeweer en beroofde hem van zijn zilveren horloge en zijn beurs.[3][4] Link werd overmeesterd door boeren en vastgezet aan een (nog steeds aanwezige) ring in de muur van het huidige café 't Keerpunt in Spijkerboor.

Op 27 januari 1781 werd Anton Link door de Etstoel van Drenthe te Assen veroordeeld tot de doodstraf. Op 9 februari werd het vonnis publiekelijk aan Anton Link voorgelezen, waarna het vonnis daadwerkelijk werd voltrokken. Hij werd geradbraakt op het executieterrein buiten Assen. Vervolgens kreeg hij met het moordgeweer een slag op het hart. Daarna werd zijn hoofd met een bijl door de scherprechter er afgeslagen en werd zijn hoofd en lichaam met het moordgeweer daartussen, ter afschrikking van boosdoeners, aan een paal gehecht.[5]

Zie Moord op Johannes Ledeboer voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Voorzieningen[bewerken | brontekst bewerken]

In Schuilingsoord zijn onder andere een supermarkt (Coop), een sporthal (De Zwet), sportvelden, een kinderdagverblijf en een openbare basisschool. Ook zijn er veel verenigingen (sport, hobby) te vinden waaronder de volleybalvereniging Ritola en een korfbalvereniging met dezelfde naam.